Kultovní komiks o pětici nerozlučných kamarádů milují celé generace malých i dospělých čtenářů už více než osmdesát let. Na trhu se nedávno objevil v nové podobě, a to poprvé ve všech variantách, které spolu s Jaroslavem Foglarem vytvořil výtvarník Jan Fischer.

Ten se podílel na komiksových příbězích Rychlých šípů nejdříve pro časopis Mladý hlasatel (IV. až VI. ročník, 1938-1941, celkem 107 příběhů), čtyři příběhy pak vyšly v Junáku (28. ročník, 1945) a další v časopise Vpřed (I. až III. ročník, 19451948, 102 pokračování). Po zákazu Rychlých šípů ještě pro časopis Vřed ilustroval seriál Jiskrovci.

Spisovatelka Alena Mornštajnová
Češi jsou stále vášnivými čtenáři, přednost dávají domácím autorům

Nově vydanou publikaci doplňuje rozsáhlý doslov Tomáše Prokůpka v unikátní grafické úpravě Martina T. Peciny. Těšit se můžete na všechny hrdiny, tedy Mirka Dušína, Jarku Metelku, Jindru Hojera (jehož reálný před-obraz loni před Vánoci zemřel ve věku šestadevadesáti let), Rychlonožku i Červenáčka.

Jako George Lucas

Programový ředitel beletristických skupin nakladatelství Albatros Media Ondřej Müller považuje nová uvádění Foglarových příběhů na trh za vrchol své práce. „Foglarovky byly v dětství mé nejoblíbenější knihy. Ukázaly mi svět kamarádství a parťáctví,“ přiznává Müller. Albatros měl podle něj původně k Foglarovi zdrženlivý vztah. „Když se ale nyní možnost opětovného vydávání objevila, nesmírně rád jsem se jí chopil. Možná to bude znít jako přitažené za vlasy, ale Foglar je opravdu tvůrce z rodu autora Hvězdných válek George Lucase,“ tvrdí Müller.

#clanek|5628786

Co tím má na mysli? „V rozvíjení dějů byl Foglar velkorysý. Dokázal vytvořit všeobsažný svět, což potvrzuje trilogie o Stínadlech. Právě Stínadla jsou takovým světem, v němž se mohou odehrávat desítky dalších příběhů. A právě v tom jsou si Lucas a Foglar podobní. Oba vytvořili perfektní světy, ve kterých mohou další autoři vytvářet vlastní příběhy. My ostatně právě tyto příběhy postupně vydáváme a vydávat budeme. Na vlastní Foglarovce například nyní pracuje náš vynikající autor David Jan Žák, který nás seznámí s dětstvím Jana Tleskače. A získat chceme i další české spisovatele. Zkrátka chceme ten svět Stínadel oživit dalšími příběhy,“ vysvětluje programový ředitel.

Novinky

Na původní Rychlé šípy ilustrované Janem Fischerem naváže druhý díl knihy, který přinese příběhy ztvárněné Marko Čermákem a dalšími výtvarníky. Podle editora nového vydání Romana Šantory ze Skautské nadace čeká s druhým dílem na čtenáře i překvapení. „Ve Foglarově pozůstalosti se našlo několik scénářů, na které Foglar zapomněl. Třeba jak Rychlé šípy závodí s Bratrstvem kočičí pracky, kdo bude první v redakci Mladého hlasatele,“ popsal Šantora pro portál iDnes.cz. Tyto příběhy bude nově ilustrovat Jiří Grus, který má zkušenosti s ilustracemi pro Foglarovu knihu Záhada hlavolamu.

Ke knize 77 šibenic
Překládat Morgensterna je zábavná dřina, říkají autoři výboru 77 šibenic

Podle Ondřeje Müllera přitom na nové ilustrace klasických Foglarovek (nikoli komiksů) mladí čtenáři reagují mimořádně vstřícně. „Přiznávám, že jsem ani netušil, co Jaroslav Foglar na trhu udělá. Zda zapadne, nebo půjde jen o další část retrovlny, která rychle vystřelí, ale také rychle zhasne. Ale že z toho bude hit, jsem mohl jen doufat. Vlastně můžu říct, že se Jaroslav Foglar dostal mezi české bestsellery, pokud za tu hranici úspěchu považujeme deset či patnáct tisíc prodaných kusů jednotlivých titulů,“ popisuje Müller. Za úspěchem podle něj stojí právě výjimečná grafická úprava a vůbec celková modernost, kterou se Albatros celku snažil vtisknout.

A velký zájem je i o novinku. Podle informací z Albatrosu je zatím dostupná u knihkupců, nicméně na červen se už chystá dotisk.