Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zničenou bývalou vojenskou jídelnu Kadetku nahradí park plný zeleně

Objekt bývalé armádní kuchyně, který stojí mezi Gymnáziem Matyáše Lercha a stavební fakultou Vysokého učení technického, už přes třicet let chátrá a před jedenácti lety dokonce vyhořel. Zdevastovanou budovu čeká demolice a již letos o prázdninách ji nahradí park.

Kadetka, kterou před více než třiceti lety vojáci opustili a areál předali městu, se změní v park. Budova chátrala a obývali ji bezdomovci a narkomani.

Nejdříve bude třeba vykácet náletové dřeviny a pečlivě ošetřit ty, které zůstanu zachovány. Následně začne demolice nevyužívané budovy a odvoz veškeré suti. „Rekonstrukce čeká také schodiště, které vede z Žižkovy ulice do areálu Kadetky,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Kadetka v zeleném

Po odklizení veškerého demoličního odpadu začne výsadba téměř čtyř desítek javorů babyka a mléč, třešní, habrů, keřů, nových trávníků a více než tří stovek narcisů. V parku, který bude patřit k Masarykově čtvrti, budou kromě laviček i stojany na kola, venkovní posilovna nebo grily.

Znovuoživení areálu Kadetky bude stát přibližně deset milionů korun. „Část peněz jsme získali z dotací od Ministerstva pro místní rozvoj. Téměř tři miliony investovala městská část Brno-střed i město Brno,“ doplnil starosta městské části Brna-střed Vojtěch Mencl (ODS).

Budova Kadetky není jediným chátrajícím objektem na Kraví Hoře. Pod Lerchovou ulicí stojí vojenský areál, který před třicet let není využíván. V areálu mělo vzniknout komunitní centrum, které ale zastupitelé v roce 2019 neschválili.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Kadetka, demolice, park, Matyáš Lerch, Vysoké učení technické v Brně, ODS, Markéta Vaňková, Vojtěch Mencl, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zničenou bývalou vojenskou jídelnu Kadetku nahradí park plný zeleně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.