Česko rozvolňuje. Experti apelují na rozvahu, oceňují ale přínos vakcíny

Události komentáře: Koronavirus a rozvolňování (zdroj: ČT)

V České republice by měla být v současnosti dominantní britská mutace. Ve světě straší ale i další varianty koronaviru – jihoafrická, brazilská nebo indická. „Není třeba upadat do nějaké paniky, ale je potřeba se k tomu postavit čelem ,“ říká virolog Ivan Hirsch. Matematik René Levínský z Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) si myslí, „že jsme se poučili z chyb“ a že jsme v lepší situaci i díky očkování.

Levínský nicméně dodává, že byť teď stav epidemie v České republice vypadá přívětivě, je důležité, abychom byli obezřetní. „Chce to stále udržovat kapacitu PCR testů a trasovat,“ říká člen MeSES. 

Podle virologa Hirsche se ale míra testování příliš neposunula. „Jsme mezi zeměmi, co sekvenují málo,“ tvrdí.

Sice podle něj dokážeme testovat lidi, co do země přiletí, ale na druhou stranu neumíme příliš zabránit komunitnímu přenosu. Například Nový Zéland nebo Austrálie rozlišuje právě komunitní přenos koronaviru a infekci, kterou mají lidé, co do zemí přiletí.

Česko na prahu rozvolnění

Matematik Levínský v souvislosti s rozvolňováním poukazuje na důležitost očkování, které v dalších měsících bude připadat na stále mladší populaci, která se logicky více setkává a je společensky aktivnější. „Začneme mnohem rychleji ubírat ty rizikové kontakty, které mají mladší lidé. Myslím si, že během tří týdnů se situace zlepší,“ tvrdí.

Hirsch dodává, že vakcíny jsou „milým překvapením“. Poukazuje také na to, že výrobci očkovacích látek hlásí, že jejich produkty dokáží eliminovat i nově se vyskytující mutace. Je to podle něj předpoklad, že se pandemii podaří překonat.