Očkování dobrovolné, přístup ke službám i pro lidi, kteří si test nemohou dovolit, míní Ivan Bartoš

Předseda Pirátů Ivan Bartoš
Předseda Pirátů Ivan Bartoš
Foto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 11. 5. 2021

K rozvolňovacímu procesu v České republice se vyjádřil předseda Pirátů Ivan Bartoš (41). Návrat žáků do škol nemá podle něj vládní prioritu. Podle jeho slov je také zásadní, aby přístup ke službám zůstal zachován i pro lidi, kteří si nemohou dovolit platit za testy. "Od začátku také říkáme, že očkování proti covidu-19 má zůstat dobrovolné, nelze k němu šikanováním lidi nutit," řekl pro ŽivotvČesku.cz předseda strany, která v koalici se STAN tvoří podle volebních preferencí nejsilnější uskupení v Česku.

Epidemii se v České republice podařilo dostat pod křehkou kontrolu a probíhá rozvolňovací proces, který se týká také školství - vláda ho považovalo za prioritu.

První stupeň základních škol přejde od 17. května na výuku bez rotací, děti tak budou mít normální režim výuky. Pro žáky druhého stupně základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií to bude platit v šesti krajích a v Praze. Od 24. května, pokud to vývoj epidemie dovolí, skončí rotační vyučování i na druhém stupni v celém Česku. Všude začne i teoretická výuka na středních školách bez střídání.

"Vláda představuje další plány na rozvolňování, za což jsme rádi a některé kroky lze zajisté ocenit. Ještě raději bychom ale byli, kdyby to opět nedoprovázel totální komunikační chaos a nelogičnosti. Nebo kdyby vláda skutečně měla návrat žáků do škol jako prioritu, jak tvrdí a jak ji k tomu vyzýváme. V praxi to ale vypadá tak, že například hromadné venkovní akce až pro 700 lidí budou možné už od 17. května, ovšem plná prezenční výuka dětí bude až 24. května a školy v přírodě nejdříve 31. května. Důvody opět neznáme, zřejmě je nezná ani sám kabinet. Nenechte se mýlit, všem více svobody (doplněné o vzájemnou ohleduplnost) přeji," sdělil pro ŽivotvČesku.cz k situaci ve školách Ivan Bartoš, podle kterého je zásadní, aby vláda uceleně a včas komunikovala s občany.

"Je klíčové, aby bylo rozvolňování jasně nastavené, aby se na ně mohli lidé i firmy připravit. V reálu ale jeden den ministr Arenberger řekne, že by se mohlo rozvolňovat rychleji a možná dojde ke spojení 3. a 4. »balíčku«. Jen proto, aby to vzápětí další ministři popřeli. Kabinet tak neustále udržuje občany v nejistotě, i když ho už rok a půl žádáme o ucelenou komunikaci," uvedl pro ŽivotvČesku.cz předseda České pirátské strany.

Ministerstvo zdravotnictví přiznalo, že v létě se má výrazně omezit distribuce testů, která je hrazena z veřejného pojištění. Podle ministra Petra Arenbergera si lidé, pokud budou chtít využít služby, budou za testy platit. Ministr zdravotnictví také tlačí na občany, aby se nechali očkovat s tím, že budou moci pohodlně cestovat a budou mít zajištěn přístup do kadeřnictví, do restaurace či na masáž. Podle Ivana Bartoše je ale zásadní, aby očkování zůstalo dobrovolné a lidé k němu nebyli nuceni.

"Pan ministr Arenberger navíc také vypustil do médií informaci, že by se v létě omezilo hrazení testů ze zdravotního pojištění. Zároveň ovšem vláda podmiňuje využívání služeb právě zmíněnými testy. Za nás je nepřijatelné, aby byl občanům odepřen přístup k některým službám jen proto, že si nemohou dovolit test zaplatit. Jde to navíc proti trendům v zahraničí, i když zdroje financování tam bývají jiné. Od začátku také říkáme, že očkování proti covidu-19 má zůstat dobrovolné, nelze k němu šikanováním lidi nutit. Takto bohužel nastavování »pravidel« vnímám a věřím, že nejsem sám," dodal pro ŽivotvČesku.cz muž, který ohlásil, že po volbách je připravený stát se premiérem.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.