Rozbíhá se registrace k očkování pro další věkovou skupinu, frekvence testování ve školách se sníží

V pondělí v Česku přibylo o 685 méně případů covidu než před týdnem, konkrétně 1532. Počet aplikovaných dávek vakcíny se zvýšil téměř o čtyři tisíce na celkem 73 998 za uplynulý den. K očkování se už mohou registrovat lidé nad 45 let. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) projedná s epidemiology a hlavní hygieničkou možné prodloužení uznávané imunity po prodělaném covidu. Frekvence testování žáků se ve školách od 17. května většinou sníží.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Lidé nad 45 let se mohou přes web ministerstva zdravotnictví hlásit k očkování proti covidu. V této věkové skupině žije v Česku více než 839 tisíc lidí. V rámci přednostního očkování zdravotníků, učitelů či chronických pacientů však více než 131 tisíc z nich již dostalo alespoň jednu dávku vakcíny.

Skupina lidí, kteří se mohou přihlásit k očkování proti covidu-19, se předtím rozšířila minulou středu, kdy se registrace otevřely lidem ve věku 50 až 54 let. Příští týden se budou moci zapisovat k očkování lidé ve věku 40 až 44 let. Poté bude zřejmě už pro všechny starší 16 let, řekl v pondělí po jednání vlády ministr zdravotnictví.

Lidí ve věku 45 až 49 let se k očkování od půlnoci do dnešního poledne registrovalo více než 120 tisíc lidí. Proti novému typu koronaviru se v Česku očkuje od konce prosince. Zdravotníci dosud aplikovali více než 3 654 376 dávek vakcíny. Plně očkováno je 1,058 milionu lidí, tedy zhruba desetina.

Očkování nebo potvrzení o negativním testu či prodělání nemoci v posledních 90 dnech bude třeba nejen k cestování do zahraničí. Postupně se objevují další příležitosti, kdy je vyžadováno, například služby kadeřníků či masérů, nebo od příštího pondělí zřejmě návštěva zahrádky restaurace. 

Ministr zdravotnictví projedná v úterý také s epidemiology a hlavní hygieničkou možné prodloužení uznávané imunity po prodělaném covidu. Šéf resortu je přesvědčený, že se doba z dosavadních třech měsíců prodlouží na půl roku. Dojít by k tomu mohlo v nejbližší době.

Nejméně zasaženým regionem je Královéhradecký kraj

Denní nárůsty počtu nakažených koronavirem postupně klesají už od začátku března, kdy vystoupaly na skoro 17 tisíc. Za celý minulý týden testy odhalily přes 10 800 nakažených, o týden dříve to bylo téměř 14 400 a předtím zhruba 17 500.  

Například v Praze v pondělí testy potvrdily 137 případů onemocnění covid-19. Nižší počet nakažených ve všední den přibyl v hlavním městě naposledy 7. září. V Libereckém kraji za pondělí přibylo 71 nově potvrzených případů, což je o 40 méně než před týdnem. V Ústeckém kraji testy potvrdily 148 případů, to je o 82 méně než minulý týden.

V mezitýdenním srovnání ubylo nových případů také v dalších krajích, třeba v Olomouckém, Zlínském, Pardubickém a Středočeském. Nejméně zasaženým regionem je momentálně kraj Královéhradecký. V něm za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 36 nakažených. Následuje Karlovarský kraj, kde to bylo v přepočtu 40 nakažených.

Otevírají se další muzea

První návštěvníky svých výstav přivítá v úterý například Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze, které otevře svou hlavní budovu a nabídne všechny své expozice do konce května zdarma. A to včetně výstavy Český kubismus v domě U Černé Matky Boží a Galerii Josefa Sudka na Hradčanech. Otevřou se také některé expozice Muzea hlavního města Prahy, jeho hlavní budovy na Florenci ale prochází rekonstrukcí.

Od pondělí mohly otevřít památky, muzea či galerie tam, kde dosud nebyly otevřené. Ministr zdravotnictví ve čtvrtek uvedl, že první výraznější rozvolňování v kultuře by mohlo nastat od 24. května.  

V zemi se tak postupně rozvolňují koronavirová opatření. V pondělí se po více než čtyřech měsících otevřely také všechny obchody a většina služeb, které byly kvůli epidemii koronaviru dosud zavřené. Už za týden přitom začne další vlna rozvolnění na školách, v kultuře, ve službách a dalších oblastech.

Ve školách se od pondělí bude méně často testovat

Frekvence testování žáků s PCR testy na covid-19 se ve školách od 17. května sníží z každého týdne na jednou za 14 dnů. Při používání antigenních testů od státu bude testování nutné jednou týdně.

Výjimkou bude druhý stupeň v sedmi krajích s horší epidemickou situací, kde bude antigenní testování jako dosud dvakrát týdně. To se tedy týká Jihočeského, Ústeckého, Olomouckého, Moravskoslezského, Jihomoravského a Zlínského kraje a Kraje Vysočina.

Všude se zároveň zruší podmínka, že se ve škole nesmí potkávat děti z různých tříd. Vyplývá to z informací, které ministerstvo školství rozeslalo do škol.

Primátor Hřib vyzval stát, aby se zabýval očkováním cizinců

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na Twitteru vyzval ministerstvo zdravotnictví, aby se zabývalo vakcinací nepojištěných cizinců proti covidu-19. Očkovat se v současné době mohou jen lidé, kteří mají v Česku veřejné zdravotní pojištění. Z cizinců jsou to lidé s trvalým pobytem nebo zaměstnanci, výjimku mají také například jejich rodinní příslušníci nebo azylanti. Ostatní musí mít komerční zdravotní pojištění.

„Údajně zbývá dořešit smluvní zabezpečení a způsob platby nemocnicím. Když totiž nepojištění cizinci, zvlášť v Praze, ze systému očkování vypadnou, nebude zajištěna ochrana populace,“ uvedl Hřib.

Kolik takových cizinců v Česku či v Praze žije, není jasné. Podle statistik ministerstva vnitra žilo na konci prvního čtvrtletí v Česku celkem 656 300 cizinců, z nich 344 300 přechodně a ostatní trvale. V počtech jsou ale i občané EU, Islandu, Norska a Švýcarska, kteří mohou mít veřejné pojištění. Získat ho mohou také cizinci z řady dalších států, s nimiž Česká republika uzavřela mezistátní dohodu. Tu ale nemá například s Ukrajinou. Na konci března mělo v Česku přechodný pobyt 87 300 Ukrajinců a Ukrajinek.

Za zaměstnance odvádí zdravotní pojištění zaměstnavatel, mají proto nárok na péči z veřejného zdravotního pojištění včetně očkování proti covidu-19. Problém tak může být s cizinci, kteří v Česku pracují nelegálně.