Hamas vypálil na Tel Aviv 130 raket, zemřela žena. S Izraelem se ostřelují celý den s desítkami obětí

Události: Eskaluje napětí mezi Izraelem a Palestinou (zdroj: ČT24)

Při večerním palestinském raketovém útoku na oblast Tel Avivu zemřela padesátiletá žena. Skupina Hamas oznámila, že na Tel Aviv z Pásma Gazy vzlétlo 130 raket. V noci na úterý rakety zabily dvě ženy také v jihoizraelském Aškelonu. Izraelská armáda v odpovědi zasáhla v Gaze 130 cílů a informovala o zabití 15 Palestinců, ti uvádějí vyšší počet mrtvých. Situace eskalovala po několika týdnech napětí v Jeruzalémě způsobeného izraelským rozhodnutím vystěhovat palestinské rodiny z jejich domovů a nastěhovat do nich izraelské osadníky.

Při večerním palestinském raketovém útoku na oblast Tel Avivu zemřela padesátiletá žena. Oznámila to izraelská televize Kanál 12 a později potvrdili zdravotníci. Ostatní média hovoří i o šesti až osmi zraněných, mezi nimiž je pětileté dítě. Izrael kvůli palbě přerušil provoz na mezinárodním Ben Gurionově letišti u Tel Avivu.

Policie oznámila, že rakety zasáhly Holon, Rišon Lecion a Givatajim, což jsou místa ležící jižně a východně od Tel Avivu. Policie hlásí, že tam bylo osm lidí zraněno, někteří z nich vážně. Mrtvá žena je hlášena z Rišon Lecionu. 

Palestinští radikálové večer pohrozili útoky na Tel Aviv v odvetě za izraelské nálety na obytné domy v Pásmu Gazy. Palestinská raketová palba a izraelské protioperace pokračují od pondělka. O život při nich přišlo nejméně třicet lidí.

Pohotovostní jednotky v izraelském Aškelonu se kryjí před raketami (zdroj: EBU/Magen David Adom)

Skupina Hamas oznámila, že na Tel Aviv z Pásma Gazy vzlétlo 130 raket. „Plníme svůj slib, brigády Kásam (ozbrojená složka Hamasu) zahájily největší útok na Tel Aviv a jeho okolí se 130 raketami v reakci na útoky nepřítele na výškové civilní domy,“ uvedl v prohlášení Hamas, který Pásmo Gazy ovládá.

Také Islámský džihád pohrozil útokem na Tel Aviv, pokud Izrael nezastaví palbu na obytné domy. Večer se při jednom z nich zřítil třináctipatrový dům v Gaze, ale Izraelci jeho obyvatele předem varovali a vyzvali k evakuaci. „V reakci na útoky na obytné výškové domy se Tel Aviv setká s raketami ve 21:00 (20:00 SELČ),“ uvedl Islámský džihád v prohlášení.

Podle izraelských médií rakety mířily i na střední Izrael, pondělní raketová palba se zaměřila také na Jeruzalém. Při předchozí palbě raketa zasáhla zásobník patřící k ropovodu mezi Ejlatem a Aškelonem. Chemikálie začaly hořet a dosud se je nepodařilo uhasit. Do vzduchu podle televize zřejmě unikají nebezpečné látky.

Zostřená situace mezi Izraelci a Palestinci. Střely křižující nebe zachytil v živém vstupu i štáb ČT (zdroj: ČT24)

Netanjahu chce zesílit útok

Již během dne psala agentura Reuters s odvoláním na záchranné služby o tom, že rakety odpálené z palestinského Pásma Gazy v jihoizraelském Aškelonu zabily v noci na úterý dvě ženy. Premiér Benjamin Netanjahu v reakci prohlásil, že Izrael nyní nálety na Pásmo Gazy znásobí.

„Po zhodnocení situace se rozhodlo, že zesílíme jak četnost, tak sílu útoků,“ prohlásil Netanjahu.

Ministr obrany Benny Gantz, který jednal s představiteli armády a měst na jihu Izraele, řekl, že „každý den útoků na izraelské občany posouvá teroristické organizace (v Pásmu Gazy) roky zpět“. „Nepřestaneme útočit, dokud znovu nezavládne klid,“ řekl. Podle něj působí izraelské útoky značné škody palestinským skupinám Hamas a Islámský džihád, které v pondělí zahájily raketovou palbu na Izrael.

Armáda odpoledne ohlásila další vlnu odvetných náletů. Cílem je údajně jeden z velitelů Hamasu, pozice této organizace a zbrojní sklady. V izraelských městech a vesnicích poblíž hranice Pásma Gazy se ozývají neustále poplašné sirény upozorňující na raketový útok. Novou vlnu raket hlásí město Aškelon, kde po předchozích útocích dostali lidé povolení vyjít z krytů.

Většina zmíněných úmrtí v Gaze je přičítána izraelským náletům. V jednom případě přišlo podle AP o život sedm členů jedné rodiny, včetně tří dětí. Zemřeli po explozi ve městečku Bejt Hanún. Podle AP ale není jasné, zda jejich úmrtí způsobily izraelské nálety, nebo zbloudilá střela. 

Noc v Jeruzalémě ve znamení nepokojů a střetů (zdroj: EBU)

Izrael: Teprve počáteční fáze protiútoku

„Zasáhli jsme 130 vojenských cílů patřících Hamasu,“ řekl k nočním odvetným náletům mluvčí izraelské armády Jonathan Conricus s tím, že mezi bombardovanými cíli byly dva tunely.

„Podle našich současných odhadů jsme zabili 15 členů Hamasu a Islámského džihádu,“ dodal. Radikální skupina Islámský džihád v pondělí ohlásila, že na židovský stát vyslala na 30 raket. Podle izraelského mluvčího se Izrael nachází stále teprve v počáteční fázi protiútoku. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí varoval, že boje mohou nějakou dobu trvat.

Armáda podle agentury DPA dále uvedla, že na Izrael bylo od pondělka vypáleno na 200 raket, z nichž více než 90 procent sestřelil systém protivzdušné obrany. Podle ní až třetina raket dopadla ještě v Pásmu Gazy, což pravděpodobně mělo za následek oběti na životech z řad Palestinců. 

Studio 6: Blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek o situaci v Izraeli (zdroj: ČT)

Nynější střety se ale podle blízkovýchodního zpravodaje ČT Davida Borka svou intenzitou zatím neblíží tomu, co zažil Izrael a Gaza v roce 2014.

„Je to podobné spíše konfrontacím z let 2018, 2019. To byly velice intenzivní zhruba třídenní střetnutí, kdy na Izrael dopadlo několik set raket z Pásma Gazy a kdy Izrael masivním způsobem ze vzduchu ostřeloval Gazu,“ poznamenal. „Tím neříkám, že by to bylo v tuto chvíli něco zanedbatelného. Je to opravdu velká vojenská operace,“ řekl.

Kromě zmíněného ostřelování navíc ve večerních a nočních hodinách nadále pokračovaly konfrontace v Jeruzalémě, uvedl dále Borek. Dodal, že se jedná o znepokojivý rozměr aktuální krize. Ke střetům podle něj docházelo v okolí mešit i v některých jiných lokalitách v Izraeli, kde žijí obyvatelé arabské národnosti. 

Vliv na běžný život

Irena Kalhousová, ředitelka Herzlova centra izraelských studií na Univerzitě Karlově, podotkla, že současná eskalace výrazně ovlivňuje tamní běžný život. „Gaza je velmi hustě osídlená oblast a pravidelné a velmi intenzivní bombardování zcela nabourá běžný život Palestinců,“ řekla.

„Na izraelské straně je to samozřejmě také cítit, protože těch raket je hodně, dolétávají v tuto chvíli k Jeruzalému,“ zmínila Kalhousová. Nejvíce jsou ale podle ní postižená města okolo Gazy. „Nejnovější zpráva je, že rakety Hamasu dopadly na město Aškelon, kde zranily několik Izraelců, protože trefily velký obytný dům,“ dodala s tím, že na obou stranách je v tuto chvíli situace velmi napjatá.

Studio ČT24: Irena Kalhousová z Univerzity Karlovy k situaci v Izraeli (zdroj: ČT24)

Napětí v době politické nejistoty

Nejnovější eskalace přichází v době, kdy Izrael čelí politické nejistotě. Netanjahu je úřadujícím premiérem po březnových předčasných volbách, které žádné straně neumožnily sestavit většinový kabinet. Pokusil se vytvořit novou vládu se svými ultraortodoxními spojenci, ale neuspěl. Prezident Reuven Rivlin tak minulý týden sestavením vlády pověřil jeho politického rivala Ja'ira Lapida.

Dalším Netanjahuovým politickým rivalem je ministr obrany Benjamin Gantz. Podle AP není jasné, zda a do jaké míry se toxická politická atmosféra přelévá do vojenského rozhodování. Konkurenční tábory nicméně jednomyslně vyjádřily podporu tvrdým úderům proti Hamasu.

Střely kolem Gazy vylétly po týdnech nepokojů v Jeruzalémě. Ty propukly po zahájení postního měsíce ramadánu v polovině dubna, kdy Izrael omezil Palestincům shromažďování na místě, kde se Arabové většinou scházejí k večerní modlitbě. V posledních dnech napětí podpořilo hrozící nucené vystěhování desítek palestinských rodin z jejich domů ve čtvrti Šajch Džarráh ve východním Jeruzalémě. Do jejich domovů se chtějí nastěhovat izraelští osadníci.

Izrael obsadil východní Jeruzalém za války v roce 1967, připojil ho ke zbytku města a celé je nyní označuje za svou metropoli. Je to v rozporu s mezinárodním právem a Palestinci stále chtějí, aby byl východní Jeruzalém hlavním městem jejich budoucího státu.

EU vyzvala ke klidu

Evropská komise v pondělí večer raketové útoky z Pásma Gazy na Izrael odsoudila a vyzvala všechny strany konfliktu ke snížení napětí. „Odpalování raket z Gazy proti civilnímu obyvatelstvu Izraele je zcela nepřípustné a podporuje dynamiku eskalace,“ uvedla v prohlášení. „Je třeba okamžitě zastavit výrazný nárůst násilí na okupovaném Západním břehu Jordánu, jakož i ve východním Jeruzalémě a v Gaze a jejím okolí,“ dodala.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell v  pondělí vyjádřil nesouhlas s vystěhováváním palestinských rodin z východního Jeruzaléma s tím, že je tento krok nelegální a pouze přispívá k dalšímu napětí na místě.

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová palestinské raketové útoky odsoudila a řekla, že Izrael má právo na legitimní obranu. „Jeruzalém je pro věřící na celém světě velmi významné místo, musí být místem sdílené existence,“ uvedla. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price vyzval obě bojující strany, aby šetřily civilisty. „Izrael má právo bránit se a reagovat na raketové útoky. Palestinci mají právo na bezpečí a ochranu stejně jako Izraelci,“ řekl Price.

Bývalý prezident Donald Trump využil situace k útoku na svého nástupce. Násilí je podle něj důsledek slabosti prezidenta Joea Bidena. „Když jsem byl v úřadu já, byli jsme považovaní za mírovou administrativu, protože nepřátelé Izraele věděli, že USA Izrael pevně podporují a že v případě napadení přijde rychlá odplata. Za Bidena ve světě přibývá násilí a ubývá stability, protože Bidenova slabost a chybějící podpora Izraele vede k novým útokům na naše spojence,“ míní Trump.

Události, komentáře: Další možný vývoj konfliktu (zdroj: ČT24)

Egypt se zatím bez úspěchu pokouší zprostředkovat ukončení izraelsko-palestinského násilí. Řekl to egyptský ministr zahraničí Samí Šukrí na mimořádném ministerském jednání Ligy arabských států (LAS).

„Egypt se snažil kontaktovat Izrael a další zúčastněné země a přimět je, aby zabránily zhoršení situace v Jeruzalémě. Nedočkali jsme se nutné odpovědi,“ sdělil Šukrí kolegům z LAS, kteří jednali prostřednictvím videokonference.

Šukrí neřekl, jaké další země kromě Izraele Káhira kontaktovala, ale odsoudil postup Izraelců u jeruzalémské mešity Al-Aksá.

Protiizraelské protesty v Turecku

Kvůli zostřené situaci mezi Izraelem a Palestinci demonstrovaly v pondělí pozdě večer před izraelským velvyslanectvím v Ankaře a konzulátem v Istanbulu tisíce lidí. Navzdory koronavirové uzávěře v Turecku, kdy platí zákaz nočního vycházení, protestující například mávali palestinskými vlajkami a skandovali: „(Turečtí vojáci) do Pásma Gazy“ či „Pryč s Izraelem, pryč s Amerikou“.

Na stranu Palestinců se dříve během dne postavil také turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ten v pondělí hovořil po telefonu s jordánským králem Abdalláhem II., palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem, šéfem radikální palestinské organizace Hamas Ismáílem Haníjou a dalšími blízkovýchodními lídry.

Podle Erdoganovy kanceláře prezident jordánskému králi sdělil, že „nelidské“ útoky Izraele proti Palestincům jsou namířeny proti všem muslimům a že Turecko a Jordánsko musejí jednat společně, aby útoky zastavily. 

Před izraelským konzulátem v Istanbulu vyjádřili lidé podporu Palestině (zdroj: EBU)