Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Česko

K vakcinaci se nově mohou přihlásit všichni lidé nad 45 let. Co obnáší registrace?

Národní očkovací centrum proti covid 19. foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Praha - K očkování proti covidu-19 se mohou přes web ministerstva zdravotnictví hlásit všichni lidé nad 45 let. V této věkové skupině žije v ČR více než 839 tisíc lidí. Aspoň jednu dávku očkování už má podle dat o očkování do neděle 131 700 z nich. Dříve než vrstevníci se mohou nechat očkovat například pacienti s vybranými nemocemi, zdravotníci, učitelé nebo pracovníci integrovaného záchranného systému.
  8:16

K registraci k očkování je třeba zadat na webu nejdříve číslo mobilního telefonu, na který přijde ověřovací SMS zpráva. Po zadání kódu z ní je umožněná registrace, vyplňují se údaje jako jméno nebo číslo pojištěnce, které u českých občanů odpovídá rodnému číslu. Je třeba také vybrat, ve kterém očkovacím místě se chce nechat člověk očkovat.

Až bude v místě volný termín na očkování, přijde na stejný mobilní telefon další SMS zpráva s kódem. Jeho zadání na webu umožní rezervaci konkrétního času vakcinace. Doba, po níž se na kód čeká, se v různých centrech liší. Některá mají kapacitu desítky, jiná tisíce očkovaných denně. Informaci o tom, kolika lidem byl za poslední týden přidělený termín, lze zjistit na stránkách Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Dostupná jsou i podrobnější, ale nezaručená data o očkovacích centrech spravovaná dobrovolníky.

Národní očkovací centrum proti covid 19.
Národní očkovací centrum proti covid 19.

Proti novému typu koronaviru se v Česku očkuje od konce prosince. Zdravotníci dosud aplikovali více než 3 654 376 dávek vakcíny. Plně očkováno je 1,058 milionu lidí, tedy zhruba desetina. Očkování nebo potvrzení o negativním testu či prodělání nemoci v posledních 90 dnech bude třeba nejen k cestování do zahraničí. Postupně se objevují další příležitosti, kdy je vyžadováno, například služby kadeřníků či masérů, nebo od pondělí návštěva zahrádky restaurace či ubytování v hotelu či penzionu.

Autor:
Témata: Domov

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...