Producent Andy Stott se vynořil nad hladinu s novou podobou svého zvuku

11. květen 2021

Anglický producent Andy Stott od začátku své kariéry čerpá z tradic ostrovního techna, dubu i jungle. S každou další nahrávkou se zároveň stále přibližuje vlastnímu zvuku.

Kdybychom chtěli hudební cestu manchesterského producenta Andyho Stotta popisovat mytologickým slovníkem, šlo by o pouť z temnot do světla. Andy Stott na aktuální nahrávce Never The Right Time představuje nebývale prosvětlený mix hlubokých basů, sofistikovaných beatů a éterického vokálu hostující Alison Skidmore. Stott tak po více než patnácti letech na scéně poprvé představil něco, co svou strukturou připomíná standardní píseň.

Neznamená to ale, že by Andy Stott opustil svoje taneční kořeny. Jeho hudba je stále intenzivně napájená vzpomínkami na nelegální taneční parties přelomu 80. a 90. let – v této fascinaci znovu připomíná například producenta Buriala. Ale i díky hostující Alison Skidmore, se kterou poprvé nahrával před deseti lety, dokázal s novým albem přinést i nový zvuk.

Never The Right Time je intimní album, které nabourává letitý předsudek o emoční chladnosti elektronické taneční hudby. Nedá se srovnat s ničím, co Andy Stott vydal dřív. Nejde ale o revoluci – je to spíš další krok na cestě ke specifickému zvuku, který v sobě spojuje sugestivní popové melodie s delikátním producentskou prací a encyklopedickými znalostmi dějin taneční elektronické hudby.

Jak zní Andy Stott v okamžiku, kdy se rozhodne remixovat psychedelické kapely? A v čem jeho hudba připomíná let racků? Poslechněte si celé hudební ArtCafé.

Pořad připravil: Jiří Špičák
Spustit audio

Související