Hlavní obsah

Duka neuspěl s dovoláním, divadla se omlouvat nemusí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší soud (NS) zamítl dovolání kardinála Dominika Duky a jeho právníka Ronalda Němce, kteří se dožadovali omluvy za uvedení dvou kontroverzních her. Oba chtěl omluvu po Centru experimentálního divadla (CED) a Národním divadle Brno kvůli údajnému zásahu do svých osobnostních práv.

Foto: Mladinsko Gledališč, Novinky

Hra Naše násilí a vaše násilí pobouřila část veřejnosti kvůli scéně kdy Ježíš znásilňuje muslimku.

Článek

Žaloba se týkala uvedení her režiséra Olivera Frljiče Prokletí a Naše násilí a vaše násilí na přehlídce Divadelní svět v květnu 2018.

Objevuje se v nich například postava Ježíše, která má znásilnit muslimku, jež pak z vaginy vytáhne českou vlajku, či orální sex na soše Jana Pavla II.

Hry podle kardinála silně zasáhly do jeho vyznání. Porušením jeho základních práv a svobod ale nebyly.

Divadla se nemusejí omlouvat Dukovi, jemuž inscenace zasáhly do vyznání

Domácí

Potvrdily to městský i krajský soud v Brně a nyní i Nejvyšší soud.

Pokud kardinál chtěl vyjádřit rozhořčení nad obsahem her, mohl aktivně vystupovat na veřejnosti a využít autoritu svého úřadu, naznačil NS v rozhodnutí, které zpřístupnil na úřední desce.

„I ke skutečně zasvěcené a přesvědčivé roli v takové diskusi by ovšem byla zapotřebí znalost celého obsahu a vyznění her, kterou žalobci nedisponují,” poukázal soud na to, že Duka ani Němec představení neviděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám