Léto se u nás ještě ani neohřálo a už odchází. Může za to Immanuel a spol.
Ilustrační foto
Teplice

Teplicko - Česká republika má za sebou první tropický den roku 2021 – na některých místech teploměr ukázal 30,0 °C více. Mimo jiné v Plzni, 30,9 °C, anebo v Dobřanech, 30,3 °C. Nezvyklé teplo bylo i v Karlovarském a Ústeckém kraji, odpolední maxima mezi 27 až 29 °C jsou toho důkazem. Letní, skoro tropickou, idylku trochu narušovala vysoká oblačnost, v sobotu i oblačnost nižších pater. Tak jako tak, přítrž teplému počasí již zanedlouho udělá Immanuel, česky a jednoduše Emanuel.

11. května: Vyvrcholí příliv teplého vzduchu od jihu. V noci, ráno, dopoledne a zpočátku i odpoledne jasno, tedy nebudeme-li počítat oblaka vysokého patra. Poté oblaků přibude a už víceméně neubude. Kvůli tlakové níži Immanuel (Emanuel). Ve večerních hodinách by se teoreticky mohla objevit bouřka, spíše však nespadne ani ň. Nejvyšší odpolední teploty ještě okolo letních 26 až 28 °C, sem tam až 29 °C.

12. května: Od jihovýchodu až východu dorazí další tlaková níže. Co se Immanuela neboli Emanuela týče, ten mezitím zdrhne kamsi na sever. Každopádně jedno je jisté, středa se obejde bez slunečních paprsků. Nebe bude od půlnoci do půlnoci oblačné až zatažené. Na území Karlovarského kraje a v západní části Ústeckého kraje to již od rána vypadá na déšť. Sice nikterak vydatný, ale prostě zaprší. Jinde pravděpodobně zaprší až někdy v průběhu večera. Nejvyšší odpolední teploty budou rozdílné. Na západě, díky srážkám, okolo 10 až 13 °C, naopak na východě okolo 16 až 19 °C.

13. května: Žádná změna. Nadále vliv středeční tlakové níže a tím pádem znovu velká oblačnost, resp. povětšinou zataženo, doprovázená srážkami. Pár litrů vody na metr čtvereční podle všeho naprší. Někde méně, někde více. Nejvyšší odpolední teploty okolo 14 až 17 °C, nejnižší ranní teploty kolem 13 až 10 °C.

Aktuální dlouhodobé výhledy, které je nutné brát s rezervou, počítají s tím, že spíše chladnější a na mraky bohatší počasí vydrží přinejmenším do konce května. Na další letní až tropickou epizodu si tak zjevně nějakou chvíli počkáme...

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru