fb pixel Nejzásadnější muž v historii reggae: Bob Marley zbytečně zemřel kvůli svému náboženství – G.cz
Vyhledávání

Nejzásadnější muž v historii reggae: Bob Marley zbytečně zemřel kvůli svému náboženství

+ DALŠÍ 4 FOTKY + DALŠÍCH 5 FOTEK

Když se řekne jméno Bob Marley, všem se automaticky vybaví pojmy jako reggae, Jamajka a marihuana. Zároveň bychom neměli zapomínat na to, že se jednalo a stále jedná o globální hudební a kulturní ikonu, která nás opustila před neuvěřitelnými 41 lety. Dodnes jsou Marleyho písně i jeho odkaz aktuální, na což bychom neměli zapomínat.

Martin Miko
Martin Miko 11.5.2021, 08:48

Bob Marley – Nejslavnější rodák z Jamajky

Před 39 lety zemřel jamajský zpěvák, skladatel a velký propagátor rastafariánství Robert Nesta Marley, jehož všichni známe spíše pod jménem Bob Marley. Narodil se důstojníkovi anglické armády Norvalovi Marleymu a Cedele Bookerové. Když mu bylo 10 let, jeho otec zemřel. Jeho matka si však později vzala amerického státního úředníka Edwarda Bookera, se kterým měla další dvě děti – jeho nevlastní bratry Richarda a Anthonyho.

K hudbě se dostal díky poslechu amerických rádií, kde ho fascinovali populární R&B interpreti a následně i poslech ska muziky. Po přestěhování do kingstonského ghetta Trenchtown se stal součástí vokálního sboru a zároveň se učil hrát na kytaru. I to mu pomohlo k odstartování hudební kariéry na začátku 60. let. V 16 letech začal zpívat a už v roce 1962 nahrál společně se svými kamarády Bunnym Livingstonem a Peterem Toshem první singl pod názvem Judge not. Tehdy si společně říkali Teenagers, avšak až o 3 roky později podepsali smlouvu s vydavatelstvím Island a vydali své další písně.

V roce 1966 se Bob Marley oženil s Ritou Andersonovou a společně se odstěhovali do Spojených států amerických. Tam se ovšem zdrželi jen rok, a následně se vrátili zpět na Jamajku. Marley pak založil vydavatelství Wallin Soul.

Pokud vás zajímá, jak pokračoval život jednoho z nejslavnějších propagátorů reggae, tak si projeďte následující galerii. Tam se například dozvíte, jakým způsobem Bob Marley zemřel nebo jaké přijal náboženství.

Je smutné, že Bob Marley odešel předčasně primárně kvůli svému náboženství, které mu nedovolilo podstoupit operaci. Ta by mu možná pomohla zachránit život a on by mohl třeba i dodnes spokojeně žít na Jamajce a šířit nadále skvělou muziku a dobrou náladu.

Podobné články

Doporučujeme

Další články