Důstojnost, otevřenost, management a atmosféra – to je projekt D.O.M.A.
FOTO: Radek Šviderský

Důstojnost, otevřenost, management a atmosféra – to je projekt D.O.M.A.

11. 5. 2021

Zkvalitnit a zpříjemnit sociální služby pro seniory je cílem projektu D.O.M.A. Podle jeho zakladatelky Simony Bagarové chce její tým ve vybraných institucích naplnit podtitul programu: Aby bylo dobře seniorům i těm, kteří o ně pečují.

„Důstojnost a otevřenost jsou základem fungující komunikace. Když se přidá kvalitní vedení – management, vzniká atmosféra, ve které jsou lidé spokojení a mohou vznikat úžasné věci. Takové mají být sociálně-zdravotní služby nejen pro seniory. Takové služby pomáháme rozvíjet,“ říká Simona Bagarová vznik programu D.O.M.A., který realizuje v rámci neziskové organizace Management pro neziskovky. “Řízení firmy, neziskovky nebo zařízení pro seniory má v podstatě podobné principy. A my jsme se rozhodli využít toho, že máme zkušenost s managementem i s přímou prací a v neposlední řadě máme vlastní zkušenost s nekvalitní a nedůstojnou péčí. Na téhle kombinaci vznikl základ celého projektu,” vysvětluje. 

Realizátoři projektu mají v plánu působit v až třech zařízeních ročně, kdy budou v každém z nich po dobu čtyř až šesti měsíců pracovat s vedením i s týmem zaměstnanců. Někde potřebuje podporu samotné vedení vybraného zařízení, někde je nutné zapracovat na motivaci personálu a pomoci mu lépe vnímat potřeby jejich pacientů a klientů. Jinde bude vhodné do péče více zapojit rodinu. 

 Za tři roky chce mít realizační tým za sebou devět konkrétních institucí, kde se podařilo cíle programu naplnit. V týmu jsou koučky, mentorky, zdravotní sestry či pečovatelé. Všichni mají dlouholeté zkušenosti ve svém oboru a sdílejí i podobné hodnoty. 

Před Simonou Bagarovou je ovšem kromě naplnění cílů samotného programu také další velký úkol: zajistit dostatek finančních zdrojů, aby se mohl projekt vůbec uskutečnit. „Fundraising bude hodně bolavé téma následujících let. Na druhou stranu věřím, že se najde dost společností, které si budou vědomy toho, že hodit neziskovku přes palubu v době krize, když se s ní v dobrých časech chlubím, není zrovna fér. O to větší radost máme z podpory Nadačního fondu Veolia, který programu D.O.M.A. přislíbil podporu dokonce na tři roky. Takové velkorysé rozhodnutí nám umožní daleko efektivněji plánovat, a je to také příjemný pocit jistoty. Neméně důležitá je pro nás podpora od Traffo Gallery, která nám věnovala více než 700 tisíc korun z prodeje děl Jana Kalába,“ říká. 

Zakladatelka projektu Simona Bagarová vystudovala sociální práci; více než patnáct let se již věnuje managementu v sociální sféře. Přestože nezapomíná na pozitivní zážitky, zažila i příběhy opravdu nedůstojného zacházení se seniory. „Lidé, kteří neopouští své principy a nesmíří se s nekvalitní a nedůstojnou péčí, jsou nesmírně cenní. Takové kdykoliv rádi přivítáme v našem týmu. Věřím, že právě s nimi se nám podaří ukázat, že systematická práce vede ke spokojenému týmu i ke kvalitní péči. A od té je už blízko ke zvýšení prestiže profese a třeba i k systémovější změně,“ říká.  A dodává: „Mám krásný příklad z jednoho geriatrického oddělení. Paní primářka mi zavolala a řekla: ´Přeji si, aby naši pacienti na samém konci života cítili, že jsou stále lidmi a já chci vědět, že pro ně děláme maximum. Teď máme dost rezervy. Nevím, kde začít.´ To je pro nás ideální partner, protože má sebereflexi a chce se zlepšovat.“

Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.