Hlavní obsah

Střelba ve škole v Kazani: Sedm dětí je po smrti, útočníka policie zneškodnila

Kazaň
Aktualizováno

Nejméně devět obětí si vyžádala úterní střelba ozbrojeného útočníka ve škole v Kazani v ruském Tatarstánu. O život přišlo sedm dětí, učitelka a další zaměstnankyně školy. Mrtví ale mohou přibýt, protože šest z 18 zraněných dětí je ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče.

Záznam: Střelba na škole v ruské KazaniVideo: AP

 
Článek

Zranění utrpěli také další tři dospělí. Informovala o tom média s odvoláním na sdělení místních úřadů a Národního protiteroristického výboru. Úřady vyhlásily v Tatarstánu na středu 12. května státní smutek. Prezident Vladimir Putin pod dojmem nejnovějšího krveprolití nařídil zpřísnit předpisy povolující civilistům držení zbraní.

Ruské tiskové agentury s odvoláním na své zdroje dopoledne psaly dokonce o přinejmenším jedenácti mrtvých a o dvou útočnících, z nichž jednoho se podařilo zadržet a druhého prý zastřelila zásahová jednotka. Motiv útoku zatím není jasný, podle agentury TASS jím mohla být pomsta a nenávist bývalého žáka.

Foto: Twitter @bad_moskal

Zadržený střelec ve škole v Kazani

Některé děti se snažily zachránit skokem z oken. „Učitel zavřel dveře. Nejprve jsme popadli židle, začali je táhnout, nevěděli jsme, co dělat, a pak jsme začali skákat do oken,” popsaly některé z dětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při střelbě ve škole v ruské Kazani zemřelo nejméně osm dětíVideo: AP

V budově podle očitých svědků zazněl výbuch.

Terčem útoku se stala škola, kterou útočník před čtyřmi lety absolvoval. "Víme, že ukončil toto školní zařízení před čtyřmi lety. Byl zadržen," citoval TASS zástupce vedení školy. Střelec se podle něj jmenuje Ilnaz Guljavijev a je mu 19 let.

"Terorista byl zatčen. Je mu devatenáct let," prohlásil prezident autonomní republiky Rustam Minnichanov, podle kterého měl mladík registrované zbraně použité při útoku.

Na místo bylo vysláno 21 sanitek. Policie zadržela jednačtyřicetiletého muže, kterého podezírá, že byl útočníkovým komplicem.

Foto: Profimedia.cz

Škola v Kazani, kde se střílelo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám