Nová podoba dopravního terminálu vyjde levněji, než Karlovy Vary čekaly

  9:10
Téměř tři a půl milionu korun ušetří Karlovy Vary za obnovu centrálního terminálu městské hromadné dopravy u Městské tržnice. Ve výběrovém řízení na dodavatele stavby totiž zvítězila firma, která nabídla právě o takovou částku menší cenu, než byl prvotní předpoklad města.

Hlavní uzel městské hromadné dopravy u karlovarské Městské tržnice. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Karlovy Vary tak nakonec zaplatí 24,7 milionu korun. Na úpravu nástupiště má firma sedm měsíců čas. Hotovo by mělo být do letošních Vánoc. 

Plán předpokládá, že v některých místech bude stačit odstranit svrchní vrstvu asfaltu a nahradit ji novým povrchem, jinde ovšem půjdou stavbaři dál, tedy odstraní veškeré vrstvy komunikace. 

„To se týká například silnic u samotných nástupních ostrůvků, které trpí provozem těžkých autobusů,“ uvedl první náměstek primátorky města Tomáš Trtek. 

Plány ovšem mohou ještě změnit nálezy v sondách do povrchu komunikace. Mohou odhalit nutnost jít do větších hloubek i v místech, kde to původní záměr nepředpokládal.

Koncepce území před Městskou tržnicí zůstane po rozsáhlé rekonstrukci prakticky beze změn. Centrální autobusové nádraží bude ovšem díky bezbariérovým přístupům vstřícnější k hendikepovaným či matkám s kočárkem. Ti bezbariérový přístup zastávky postrádají dlouhodobě. 

Práce v centru města se neobejdou bez omezení v dopravě. Projekt je ale rozdělený do etap, takže by neměla nastat situace, kdy by byla celá lokalita uzavřena najednou. Omezení se dotknou jak městské hromadné, tak individuální dopravy.