Iva Pekárková: Pozor na záchodové prkýnko, pánové

11. květen 2021

V polovině 80. let jsme se svým spolubydlícím v bostonském bytě sledovali úžasnou americkou televizi, kterou jsme nalezli na ulici pár bloků od našeho domu. Fungovala výborně a chytili jsme na ní několik programů i bez kabelu, ale dělala přesně to, co bývá americké televizi často vyčítáno: přebarvovala realitu.

Obličeje bělochů, kteří se na obrazovce objevili, byly sytě zelené, obličeje černochů temně zelenohnědé. Obloha byla oranžová, stromy světle modré. Nijak nás to nevzrušovalo. V Americe byla spousta věcí o dost jinak než v Evropě a přebarvená skutečnost na naší obrazovce byla vážně to nejmenší.

Čtěte také

Na téhle televizi jsme zachytili pořad, ve kterém vystupovala Ivana Trump, prováděla televizní štáb po domě, kde tenkrát ještě bydlela s Donaldem Trumpem, a s tím svým příšerným krákoravým přízvukem vykládala, co všechno si pořídili. Nejlepší bylo záchodové prkénko, vykládané zlatem a drahokamy, prý v ceně čtvrt milionu tehdejších dolarů. Prkénko bylo jistě vznosné, v naší televizi ale vypadalo poblité. Přemítali jsme, jestli si manželé Trumpovi na všech těch zvratkově zelených diamantech neotlačí zadky.

A pak se v obraze zazelenala reportérka a otázala se, jestli Donald prkýnko sklápí.

Když on nesklápěl prkýnko!

Zdá se, že Američanky jsou na muže, kteří po použití toalety nesklopí prkýnko, obzvlášť citlivé.

Čtěte také

Čas od času se v médiích objeví zpráva o ženě, která brutálně zavraždila svého manžela, nejčastěji kuchyňským nožem, kterým ho čtyřicetkrát až šedesátkrát bodla, a když se na místo dostavili policisté, s pokrčením ramen svůj čin objasnila: „Říkala jsem mu znova a znova, ať sklápí to zatracené záchodové prkýnko.“ Pokaždé se najde řada amerických žen, které ji oslavují jako hrdinku, hluboce chápou její utrpení a s jejím činem „souzní“.

Jedna nešťastnice, kterou manžel opakovaným nesklápěním prkénka dohnal k hrůznému činu, pronesla upřímně: „Co mělo být dole, bylo pořád nahoře. A to, co mělo být nahoře, bylo pořád dole.“

Iva Pekárková

Co dodat? Snad jen to, že existuje možnost, jak učinit záchod místem pro muže méně kritickým. V jedné londýnské kavárně jsem na unisex toaletě spatřila cedulku s úhledně psanou prosbou: „Dámy, laskavě po sobě zdvihejte prkénko. Díky.“

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.