The Capitals: Vynechat Severní Makedonii z rozhovorů o přistoupení? Absurdní, zní z Rakouska

© EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


HLAVNÍ ZPRÁVA

VÍDEŇ

Rakousko chce zahrnout Severní Makedonii do rozhovorů o přistoupení do EU. Evropský komisař pro politiku sousedství a rozšíření Olivér Varhélyi navrhl, že by se Severní Makedonie prozatím měla ponechat mimo a přístupové rozhovory by se měly soustředit na Albánii. Tento krok se však setkal s kritikou, rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg jej označil za „absurdní“.

„Severní Makedonie změnila svůj název, provedla obrovské množství reforem, a proto si myslím, že bychom měli být velmi opatrní s tím, jaké signály této zemi vysíláme,“ prohlásil ministr. (Oliver Noyan | EURACTIV.com)


NOVINKY Z BRUSELU

Buďte solidární. Evropská komisařka pro vnitřní záležitosti Ylva Johanssonová vyzvala země EU k solidaritě s Itálií. Do jihoevropské země připlulo o víkendu patnáct lodí s více než 1 400 migranty na palubě.

„Já vím, že je to během pandemie náročnější, ale myslím si, že to můžeme zvládnout. Je čas prokázat solidaritu vůči Itálii a pomoci jí v této situaci,“ prohlásila komisařka. (EURACTIV.com, AFP)


ZÁPAD

PAŘÍŽ

Francouzské referendum o zahrnutí ekologie do ústavy se možná neuskuteční. Francouzská města v neděli 9. května zaplavili lidé demonstrující za přísnější klimatickou politiku. Francouzský deník Le Journal du Dimanche ve stejný den informoval, že Emmanuel Macron zřejmě shodí ze stolu plán referenda o zařazení ekologie do ústavy, které aktivistům slíbil v prosinci 2020.

Francouzská exekutiva, a to hlavně senátoři, totiž nesouhlasila s následující částí textu: „Republika zaručuje zachování biologické rozmanitosti, životního prostředí a zavazuje se k boji proti změně klimatu.“ Pro senátory je problematický termín „záruky“, neboť by mohl znamenat, že příroda a klima by mohly mít přednost před jinými ústavními zásadami. (Clara Bauer-Babef | EURACTIV.fr)

LONDÝN

Objímání povoleno. Do života Britů se má příští týden v rámci uvolňování opatření vrátit objímání rodiny a blízkých přátel. Premiér Boris Johnson potvrdil, že zároveň bude znovu možné trávit noc mimo bydliště, a to pro skupiny až šesti lidí. (Benjamin Fox | EURACTIV.com)

DUBLIN / BELFAST

Sociální média umožňují lynčování žen. Odstupující předsedkyně strany DUP Arlene Fosterová se domnívá, že je nutné zasáhnout proti on-line společnostem, jako je Twitter, Facebook a Google, které dávají ruce pryč od „lynčujících davů“ na svých platformách. Společnosti podle Fosterové dávají uživatelům veřejný prostor k lynčování žen. Fosterová se tak vyjádřila v on-line diskusi poté, co minulý týden irský parlament navrhl legislativu na zřízení mediální komise zaměřené na regulaci obtěžování novinářek a političek. (Paula Kenny | EURACTIV.com)


SEVER

TALLINN

Zelenější než tráva a produktivní jako kvantový počítač. Estonská ministryně financí Keita Pentus-Rosimannusová představila poslancům plán, jakým chce vláda využít evropské fondy. Digitální a zelená revoluce by podle ní měla proběhnout estonským způsobem, nikoli kopírováním ostatních.

„Při hledání estonské vize uvádějí někteří jako příklad Singapur, jiní severské země a další Švýcarsko,“ uvedla. „Myslím si, že vizí Estonska by mělo být jen a jen Estonsko – zelenější než tráva a produktivní jako kvantový počítač,“ dodala ministryně s tím, že ostatní země by se mohly od Estonska učit. (Pekka Vänttinen, EURACTIV.com)


VISEGRÁD

VARŠAVA / BUKUREŠŤ

Východ Evropy společně proti Rusku a Číně. Lídři zemí tzv. Bukurešťské devítky (B9), kam patří i Česká republika, odsoudili ruské sabotážní aktivity na území NATO, a vyjádřili názor, že členové Severoatlantické aliance musí společně řešit bezpečnostní důsledky globálního vzestupu Číny. (Joanna Jakubowska | EURACTIV.pl;  Bogdan Neagu | EURACTIV.ro)

BUDAPEŠŤ

Koronavirový web terčem kyberútoku? Maďarská policie si stojí za tím, že vládní internetové stránky zaměřené na očkování a informace o pandemii byly terčem kybernetických útoků, médiím však nesdělila žádné detaily o vyšetřování.

Vláda 30. dubna otevřela jednodenní „okno“ online rezervací na očkování vakcínou Pfizer/BioNTech, web byl však nedostupný. Odborníci tvrdí, že je nepravděpodobné, že by byly tyto webové stránky napadeny. Vláda tento důvod přitom uvedla už v šesti případech, kdy její stránky nefungovaly. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com, Telex)

BRATISLAVA

Rozdělená vládní koalice. Opoziční návrh na odvolání ministryně spravedlnosti Márie Kolíkové z koaliční strany Za ľudí z důvodu střetu zájmů byl smeten ze stolu členy vlády. Poslanci z vedoucí koaliční strany OĽANO nicméně dali najevo svou nedůvěru ministryni, i když zároveň slíbili, že vládní dohodu o spolupráci neporuší. (Barbara Zmušková | EURACTIV.sk)


JIH

MADRID

Španělský automobilový průmysl chce prodloužit programy zaměstnanosti. Španělský automobilový průmysl přemýšlí o prodloužení dočasných programů pro udržení zaměstnanosti známých jako ERTE, a to alespoň do září. Chce tak zmírnit dopad pandemie na toto průmyslové odvětví. Stávající schémata ERTE, která jsou využívána i v dalších odvětvích, mají skončit 31. května. Poprvé byla zavedena loni v březnu. (EUROEFE)

ŘÍM

Migrační napětí. Příjezd přibližně 2150 migrantů na italský ostrov Lampedusa mezi nedělí a pondělím, stejně jako zadržení dalších 700 lidí libyjskou pobřežní stráží a smrt pěti migrantů kvůli převrácení člunu, spustili v Itálii vyhrocenou diskusi.

Podle deníku La Repubblica má předseda vlády Mario Draghi v úmyslu navrhnout partnerským zemím v EU, aby byla obnovena takzvaná „Maltská dohoda“ o migraci, která byla podepsána v roce 2019, ale nikdy nevstoupila v platnost. Dohoda je založena na dobrovolném mechanismu relokací, jehož prostředníkem je Evropská komise. (Daniele Lettig | EURACTIV.it)


BALKÁN

SOFIE

Bývalý premiér se vrací, společně s komunisty. Bývalý bulharský předseda vlády Jan Videnov oznámil, že se vrací do politiky a zakládá stranu Levá alternativa. V nadcházejících předčasných volbách chce kandidovat v rámci koalice „Za čistou a svatou republiku“, kam patří také Unie komunistů v Bulharsku. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

ZÁHŘEB

EU by měla být na západním Balkáně aktivnější. Myslí si to chorvatský ministr zahraničí Gordan Grlić Radman. EU by podle něj měla zlepšit své vztahy s regionem, a posílit tak stabilitu a bezpečnost celé Evropy. (Tea Trubić Macan | EURACTIV.hr)

LUBLAŇ

Společné hlídky na hranicích. Policejní jednotky z Estonska, Litvy a Polska pomohou svým slovinským kolegům střežit hranice. Slovinsko totiž nástupem léta očekává nárůst nelegálních přechodů chorvatsko-slovinských hranic. (Sebastijan R. Maček | STA)


K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář