Ve škole v Kazani střílel bývalý student. Zemřelo nejméně devět obětí, 21 lidí je zraněných

Nejméně devět obětí si vyžádala úterní střelba ozbrojeného útočníka ve škole v Kazani v ruském Tatarstánu. O život přišlo sedm dětí, učitelka a další zaměstnankyně školy. Mrtví ale mohou přibýt, protože šest z 18 zraněných dětí je ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče. Zranění utrpěli také další tři dospělí. Informovala o tom média s odvoláním na sdělení místních úřadů a Národního protiteroristického výboru.

Aktualizováno Moskva (Aktualizováno: 18:40 11. 5. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní složky před školou v ruské Kazani, kde došlo ke střelbě

Bezpečnostní složky před školou v ruské Kazani, kde došlo ke střelbě | Foto: Yegor Aleyev/TASS | Zdroj: Reuters

Prezident Vladimir Putin pod dojmem nejnovějšího krveprolití nařídil zpřísnit předpisy povolující civilistům držení zbraní.

Ruské tiskové agentury s odvoláním na své zdroje dopoledne psaly dokonce o přinejmenším jedenácti mrtvých a o dvou útočnících, z nichž jednoho se podařilo zadržet a druhého prý zastřelila zásahová jednotka. Motiv útoku zatím není jasný, podle agentury TASS jím mohla být pomsta a nenávist bývalého žáka.

„Stala se velká tragédie pro celou naši zemi, je to velké neštěstí. Samozřejmě pomůžeme škole i rodinám,“ uvedl prezident Tatarstánu Rustam Minichanov v ruské státní televizi. „Ztratili jsme sedm dětí - čtyři chlapce a tři dívky. A 16 lidí, z toho 12 dětí a čtyři dospělí, jsou v nemocnici,“ dodal. Dvě z dětí se zabily skokem z okna školy. Několik z nich je stále v kritickém stavu.

Škola 175 v ruské Kazani, ve které došlo ke střelbě | Foto: Yegor Aleyev/TASS | Zdroj: Reuters

Terčem útoku se stala škola, kterou útočník absolvoval před čtyřmi lety. „Víme, že ukončil toto školní zařízení před čtyřmi lety. Byl zadržen,“ citoval TASS zástupce vedení školy. Agentura RIA Novosti uvedla, že zbraň byla legálně držená.

Zadržený se podle něj jmenuje Ilnaz Guljavijev a je mu 19 let. Na videích na sociálních sítích je vidět, že ho policista povalil před budovou školy.

Média původně informovala i o druhém ozbrojenci, který měl být zastřelen. Prezident Minichanov ale zprávy o dalším útočníkovi nepotvrdil. O „osamělém náctiletém střelci“ informovala před polednem i agentura Reuters. Nicméně řekl, že útok je teroristickým činem. Na místě nyní pracují kriminalisté, zjišťující okolnosti zločinu.

‚Vždycky jsem je nenáviděl‘

Na sociálních sítích se podle listu Kommersant objevily záběry, na kterých se útočník označuje za Boha a za monstrum. „Začal jsem všechny nenávidět. Vždy jsem všechny nenáviděl,“ tvrdí.

Policie mezitím zadržela jednačtyřicetiletého muže, kterého podezírá, že byl útočníkovým komplicem.

Ve chvíli útoku bylo ve škole asi 800 lidí, převážně dětí. Někteří svědci uvedli, že slyšeli výbuch. Na sociálních sítích jsou tvrzení očitých svědků, podle nichž děti vyskakovaly z oken, aby si zachránily život, zatímco jiné se schovávaly pod lavicemi či v kabinetech. Část zraněných zasáhly střely vypálené útočníkem a část má zlomeniny způsobené při překotném úprku.

„Všichni začali poplašeně pobíhat a křičet: ‚Zavřete dveře‘,“ líčil jeden z žáků podle ruské redakce zpravodajské stanice BBC. „Asi po deseti patnácti minutách jsme vyšli ze školy. Nikoli okny. Chtěl jsem, ale učitel hned okno zavřel a řekl: ‚Ne.‘ Pak policisté začali bušit na dveře a volali: ‚Otevřete, to jsme my.‘ Tak jsme otevřeli,“ prohlásil.

„Na začátku druhé hodiny jsme slyšely zvuky výbuchu. Všichni učitelé uzamkli děti ve třídách. Střílelo se ve třetím patře,“ citovala podle Reuters učitelku místní média Tatar Inform.

Předpisy o zbraních

Ke škole zamířilo přes 20 vozů záchranné služby, do nemocnice odvezli zdravotníci třicet lidí. Na místo vyrazil také prezident Tatarstánu Rustam Minichanov.

Úřady vyvrátily fámu, že v Kazani někdo střílel ještě v jiné škole. A omezily vstup do škol v celém městě, později zrušily odpolední vyučování. Na středu hodlá prezident vyhlásit den smutku, zároveň vyjádřil soustrast rodinám.

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil zpřísnit předpisy týkající se držení zbraní. „Problém je v tom, že někdy se jako lovecké zbraně registrují pušky, které se v některých zemích používají jako (armádní) útočné pušky. To se přepracuje,“ vysvětlil prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov.

Nejen v Rusku se prodávají pod názvem Sajga lovecké karabiny, které jsou vlastně civilními verzemi proslulého „kalašnikova“.

Kazaň, která leží asi 725 kilometrů na východ od Moskvy, má více než 1,25 milionu obyvatel a je správním střediskem Tatarstánu obývaného převážně muslimy.

Podle agentury Reuters jsou střelby ve školách v Rusku vzácné. Jedna z posledních se odehrála v roce 2018 na Ruskem anektovaném Krymu. Vysokoškolský student tehdy zastřelil 19 dětí a poté obrátil zbraň proti sobě.

hvl, dok, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme