„Přijeď. Dálnice ti bude úzká.“ Hospody s testem: Co národ rozjel, Babiš do Čau lidi nedá

11.05.2021 10:07 | Ze sítí

Zpráva o povinném testování na zahrádkách hospod v případě, že se zákazník nemůže prokázat očkováním na covid, nebo nedávno prodělanou nemocí, vzbudila mezi Čechy vlnu nevole. Místopředseda vlády Karel Havlíček po tomto oznámení na twitteru musel čelit hromadě naštvaných či rezignovaných vzkazů. Češi vidí, že počty nakažených prudce klesají a teploty naopak rostou. V lidech evidentně sílí touha začít opět normálně žít. Někteří naštvaní občané Havlíčkovi vzkazují třeba to, aby se k nim do hospody klidně vydal na kontrolu, že něco zažije. A nic pěkného to nebude.

„Přijeď. Dálnice ti bude úzká.“ Hospody s testem: Co národ rozjel, Babiš do Čau lidi nedá
Foto: Repro Facebook
Popisek: Otevřená zahrádka hospody v centru Prahy, pondělí večer (10.5.2021)

Anketa

Chcete, aby vás hospodský či restauratér obsloužil bez testu na covid?

77%
14%
hlasovalo: 11873 lidí

„Zahrádky restaurací otevírají od 17. 5. v režimu max. 4 hosté u stolu, pokud nejde o osoby ze společ. domácnosti. Podmínkou je, aby zákazník byl očkován nebo testován na bázi PCR/POC testů, příp. samotestů nebo prodělal onemocnění covid-19,“ stojí v Havlíčkově prohlášení na twitteru. Na novinku už stihli reagovat někteří restauratéři, a to hlavně obavami, zda se jim budou zákazníci chtít prokazovat nějakými potvrzeními. Ze všeobecné nálady je patrné i to, že mnoha hospodským se do žádných kontrol nechce, ať už z principu, nebo proto, že nechtějí odhánět klienty.

 

A jak se Havlíčkovo oznámení protíná s realitou? Hodně napoví reakce, které jeho příspěvek vyvolal na twitteru. „Před hospodama už teď kompletně narváno, nikdo žádný testy,“ píše v reakci na Havlíčkovo prohlášení uživatel ghostbane. Vládu nádavkem posílá do hajzlu.

Uživatel Martin má z celé situace spíše chmury. „Přestávám to vidět růžově v tom našem fochu,“ píše. Zajímá ho, jakým způsobem se bude toto opatření reálně kontrolovat, jaké jsou případně sankce za jeho porušení a také, kdo v případě přestupku ponese odpovědnost – hostinský? „Připadá mi to, že už nevíte, jak nám to znepříjemnit,“ vzkazuje Havlíčkovi.

Filip Arvanitopoulos se domnívá, že nové opatření jen přispěje k tomu, že si lidé otevřou vlastní garážové výčepy, nebo se s pivem a dalšími nápoji uchýlí na zahrady. „Nic s tím neuděláme. Trh se hodně změní. Nějaká část lidí se ke kvalitě vrátí. Bude to ale trvat,“ předvídá. Za sebe pak ubezpečuje, že se zákazníkům přesto pokusí dodávat služby v nejvyšší možné kvalitě.

„Jste banda fašistů,“ napsal Havlíčkovi rovnou od podlahy místopředseda Svobodných Luboš Zálom. „Doufám a věřím, že většina majitelů hospod nebude buzerovat své hosty a požadovat po nich nějaký dokument o zdravotním stavu nebo testu. Pokud tohle chcete, postavte si tam Hamáčkovy esenbáky,“ vyzval Havlíčka.

Uživatel Zdeněk Fekar k tomu připodotknul, že kontrola covidu na zahrádkách nedává absolutně žádný smysl, když si host může s jídlem nebo s nápoji sednout třeba o kousek dál na veřejnou lavičku, a to zcela bez kontroly.

Uživatelka Dana zasypala místopředsedu Havlíčka otázkami k novému opatření. „Všiml jste si, že zahrádky mají celkem vysoké stropy a jsou dobře větrané?“ ptá se například. Dále ji zajímá, zda je Havlíček ochotný poskytovat obsluze své osobní údaje, zda ví, že je obsluha po hostech nesmí vyžadovat, padl i dotaz na to, zda Havlíček zná zkratku GDPR, nebo zda je dvojnásobný ministr z této planety.

„Karle, pískej konec,“ vzkazuje Havlíčkovi uživatelka Jana K. Podle ní vláda čím dál více dokazuje, že je „bandou debilů“. „Běžte se podívat ven. Kdo ještě dodržuje jakákoli opatření? Všem jste jen pro smích,“ uzavírá.

O tom, jak aplikace takového nařízení bude vypadat v reálném provozu, nemá žádné iluze uživatel Pavel Novotný. „Je to nesmysl. Když si 200 lidí nakopíruje papír o negativním PCR testu, nebo o prodělání nemoci, na kterém si uvede své jméno, tak ok,“ píše. Doplňuje, že čísníci nejen že nikoho legitimovat nesmějí, ale ani se jim do toho nebude chtít. Novotný dále nahlas přemýšlí o tom, jak problém obejít tím, že si ráno vezme použitou antigenní testovací destičku od syna, který jde do školy. Jak by mu případně obsluha, nebo kdokoli jiný prokázal, že není jeho a není aktuální? Novotný dále poukazuje na to, že mnoho zahrádek a třeba občerstvení u cyklostezek již delší dobu i navzdory omezením funguje a kontroly nejsou. „Národ si udělal rozvolnění dle vlastního rozumu už před 14 dny,“ dodává.

Uživatel Mirďas666 místopředsedu Havlíčka vyzval, aby nová opatření k nim do podniku přijel zkontrolovat. „Přijeď k nám na kontrolu, šmejde, jestli máš odvahu. Dálnice ti bude úzká, jak ti nakopeme prdel,“ zve Havlíčka.

Uživatel Ludovít si pro změnu zaspekuloval, jak dlouho nová opatření vydrží. Vyšlo mu, že to nebude ani do data, ke kterému mají být zahájena. „Hele, já to vidím tak, že nejpozději zítra vyleze makak Andrej Babiš a řekne, že vůbec neví, kdo to vymyslel, že to nechápe a že je to samozřejmě nesmysl,“ napadlo ho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Marek Korejs

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…