Milánská La Scala opět živě !

Milánská La Scala se po téměř sedmi měsících otevřela divákům.

Mezinárodně proslulý operní dům La Scala v Miláně se včera poprvé po téměř sedmi měsících otevřel divákům. Obecenstvo si však koncert muselo užít v omezeném počtu a restrikce se nevyhnuly ani členům orchestru, kteří árie italského hudebního velikána Giuseppeho Verdiho odehráli v rouškách.

Koncert, na kterém debutovala 34letá norská sopranistka Lise Davidsenová, si vysloužil pětiminutový bouřlivý potlesk, po kterém následoval přídavek v podobě Verdiho sboru židů. Role dirigenta se zhostil šéfdirigent La Scaly Riccardo Chailly.

"Je to symbol nového začátku nejen pro La Scalu, ale pro celou Itálii," uvedl intendant milánského operního domu Dominique Meyer.

Itálie s ubývajícími počty nově nakažených a zemřelých postupně rozvolňuje restrikce, a to včetně nutné karantény po příjezdu pro cestující ze zemí Evropské unie. Opatření skončí 15. května. Divadla a koncertní síně se v jihoevropské zemi zavřely loni v říjnu.

La Scala přivítá publikum i v úterý, kdy se pod vedením dirigenta Riccarda Mutiho představí Vídeňští filharmonici. Příští pondělí se pak scény ujme britský dirigent Daniel Harding. Vstupenky jsou na všechna tři představení vyprodané.

Operní dům v úterý oslaví 75 let od obnovení provozu po druhé světové válce. Tehdy byl při koncertu vedeném dirigentem Arturem Toscaninim hlavní sál zcela zaplněn, s končící epidemií se zatím bude smět zúčastnit maximálně 500 diváků, což je zhruba čtvrtina kapacity.

Zdroj: ČTK
Foto: Profimedia

Podcast