Univerzita: Darwin věřil, že bílý muž je nadřazený. A muž je nad ženou. Změnit!

11.05.2021 10:12

Sheffieldská univerzita se rozhodla „odkolonizovat“ učivo v biologii i v technických oborech. Za své názory a za to, kdy žili, to teď schytávají slavná jména jako Charles Darwin nebo Isaac Newton. Podle nové příručky, kterou objevil deník The Telegraph, je současná věda na univerzitě moc „eurocentrická“ a „bílá“. A to se má změnit.

Univerzita: Darwin věřil, že bílý muž je nadřazený. A muž je nad ženou. Změnit!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

Příručka pochází od učitelů z fakulty výzkumu zvířat a rostlin, píše deník The Telegraph, který ji má k dispozici. A hned několik výroků v ní zaujme. Například tvrzení, že Charles Darwin měl „rasistické názory“ a svou teorií evoluce prý obhajoval „nadvládu bílého muže“. Nachází se na seznamu 11 vědců, u kterých jejich názory „ovlivňovaly jejich výzkum a jak interpretovali svá data“. Jak přitom deník podotýká, Charles Darwin byl horlivý zastánce zrušení otroctví. Ale podle této příručky musí prý být „opřipomínkován“ než vyučující začnou učit jeho nejznámější dílo, teorii evoluce.

Anketa

Chcete, aby vás hospodský či restauratér obsloužil bez testu na covid?

77%
14%
hlasovalo: 11873 lidí

To není vše. Dle Telegraphu se také vyučující mají zdržet užívání termínů jako „otec zakladatel“, „ikona“ či „géniové“, aby nedocházelo k „hrdinskému uctívání“ vědeckých figur. To totiž dle příručky vede k tomu, že jsou považováni za „bílé spasitele“ a pak se nedostane pozornosti „méně privilegovaným“ učencům. „Eurocentrismus a bělost naší vědy musí být demontována“, tvrdí autoři příručky a dodávají, že věda zcela zřejmě nemůže být objektivní a apolitická. „Učivo, jež učíme, musí odrážet, jak kolonialismus ovlivňoval pole evoluční biologie a myšlení dnešních evolučních biologů,“ tvrdí se v materiálu dle Telegraphu.

Podle „dekolonizovaného“ učiva Darwin „věřil, že jeho slavná teorie přírodního výběru dávala za pravdu názoru, že bílá rasa je nadřazena ostatním, a použil svou teorii sexuálního výběru k potvrzování, že muži jsou nadřazeni ženám“. A jeho plavba na HMS Beagle prý měla za cíl „mapovat kolonie“.

Darwin nebude jediný vědec v hledáčku přehodnocovatelů historie. Dle listu je v něm i Isaac Newton, který pro změnu spadá do plánu „dekolonizovat“ technické vědy. Při výuce o jeho osobě by se prý měl zmiňovat kontext, aby se bojovalo s „vědomými i nevědomými předsudky“, předcházelo „eurocentrickému“ přístupu k vědě a matematice a naopak se prosazoval „inkluzivní plán“.

Matematika, která se ve fyzice učí, totiž zhusta pochází z 18. a 19. století a ti, kdo přírodní zákonitosti objevili, jako Paul Dirac, Pierre-Simon Laplace, Newton a Gottfried Wilhelm Leibniz, by „mohli být považováni za osoby, které měly výhody z aktivit koloniální doby“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…