‚V souladu s očekáváním.‘ Čistý zisk ČEZ meziročně klesl v prvním čtvrtletí o 41 %, mohla za to i pandemie

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v letošním prvním čtvrtletí meziročně klesl o 41 procent na 8,4 miliardy korun. Provozní výnosy naopak stouply, a to o čtyři procenta na 59,1 miliardy korun. Skupina vyrobila za první tři měsíce letošního roku 15,9 terawatthodiny (TWh) elektřiny, o čtyři procenta méně než ve stejném období loni. Vyplývá to z údajů, které v pondělí ČEZ zveřejnil na svém webu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) v úvodním čtvrtletí dosáhl 19,9 miliardy korun. Bylo to o šest miliard méně než loni.

Rosatom se nezúčastní tendru na Dukovany samostatně ani v konsorciu. Brání mu tři pojistky

Číst článek

Meziroční srovnání hospodářských výsledků bylo podle skupiny ovlivněno dočasnými tržními vlivy ve výši 3,6 miliardy korun kvůli přecenění zajišťovacích kontraktů, zejména v důsledku loňského propadu cen komodit na velkoobchodních trzích po rozšíření koronavirové pandemie do Evropy.

Navíc v loňském prvním kvartále měl ČEZ rekordní, téměř třímiliardový zisk ze spekulativního obchodování s komoditami.

Analytici, které ČTK oslovila, očekávali meziroční pokles zisku o zhruba 30 procent na 9,8 miliardy korun. Jako důvod uváděli hlavně vysokou srovnávací základnu z loňského roku.

„Výsledky hospodaření za první čtvrtletí jsou v souladu s naším očekáváním,“ uvedl v úterý generální ředitel skupiny ČEZ Daniel Beneš. Navzdory rizikům spojeným s epidemií onemocnění covid-19 potvrdil celoroční výhled EBITDA na 57 až 60 miliard Kč. Očištěný celoroční zisk firma očekává mezi 17 a 20 miliardami korun.

Prodej rumunských aktiv

ČEZ letos na jaře dokončil prodej svých rumunských aktiv firmě Macquarie Infrastructures and Real Assets (MIRA). Čistý dluh skupiny díky tomu klesl o 27,5 miliardy korun. Část peněz z prodeje firma použila k předčasnému splacení části dluhopisů.

‚Nejatraktivnější ze všech nabídek.’ ČEZ dokončila prodej rumunských aktiv firmě MIRA

Číst článek

Výroba elektřiny v uhelných zdrojích skupiny klesla v prvním čtvrtletí o 23 procent. V poklesu se projevil hlavně prodej elektrárny Počerady a odstavení 1. bloku v Prunéřově. Podíl uhelných zdrojů na celkové výrobě skupiny klesl pod jednu třetinu.

Vyšší byla naopak výroba proudu v bezemisních zdrojích. Jaderné elektrárny skupiny ČEZ vyprodukovaly o osm procent energie více. Výroba z obnovitelných zdrojů stoupla o 17 procent. „Emisní intenzita CO2 při výrobě elektřiny Skupiny ČEZ poklesla v prvním čtvrtletí meziročně o 19 procent,“ podotkl Beneš.

Spotřeba elektřiny na distribučním území společnosti ČEZ Distribuce, které pokrývá zhruba dvě třetiny území České republiky, meziročně vzrostla o čtyři procenta na 10,3 TWh. Při zohlednění kalendářních a klimatických vlivů byla vyšší o 1,9 procenta.

Spotřeba proudu u velkých podniků klesla v prvním kvartále o dvě procenta. Naopak v případě domácnosti stoupla o 16 procent

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím většinovým akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme