V každé věži je kamera. Tomio Okamura je na přísně střežený dům hrdý. Stavební úřad se vyjádřil

Dům Tomia Okamury
Dům Tomia Okamury
Foto: ŽivotvČesku.cz
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 11. 5. 2021

Jeden z nejvýraznějších a nejstřeženějších domů v Praze prošel kolaudací. Opoziční politik Tomio Okamura (48) tedy může začít naplno užívat nemovitost od světově uznávaného architekta Christiana Kereze. "Kolaudační souhlas byl vydán," potvrdil pro ŽivotvČesku.cz mluvčí stavebního úřadu Jiří Hannich. "Ta stavba byla prezentována v mnoha architektonických časopisech ve fázi projektu," řekl pro ŽivotvČesku.cz politik, který je na dům velmi pyšný.

Předseda SPD Tomio Okamura měl v minulosti problémy se získáním stavebního povolení. Stavbu, za kterou stojí světoznámý švýcarský architekt Christian Kerez, chtěl začít stavět už v roce 2014, ale úředníci z Prahy 6 byli proti. Podle nich totiž dům nesplňoval podmínky pro výstavbu. V roce 2016 se v Praze změnily stavební předpisy a politik získal povolení. Nyní už je stavba v podstatě u konce a Tomio Okamura ji může začít obývat, dům totiž prošel kolaudací.

"Kolaudační souhlas pro nemovitost pana Okamury byl vydán," potvrdil pro ŽivotvČesku.cz mluvčí stavebního úřadu Praha 6 Jiří Hannich.

Dům má podle návrhu švýcarského architekta kulatý půdorys a vysoký je jako čtyřpodlažní budova, přesně 12,5 metru. Architekt Kerez stavbu v původním návrhu prezentuje jako stavbu se třemi samostatnými byty s celkovou plochou 431 metrů čtverečních.

"Není to moje zásluha, ale světově uznávaného architekta Christiana Kereze. Kývl jsem na to, protože se mi to líbilo," uvedl Tomio Okamura pro ŽivotvČesku.cz s tím, že je rád, že světovému architektovi důvěřoval. "Už ta stavba byla prezentována v mnoha architektonických časopisech ve fázi projektu," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz předseda strany, která se podle nejnovějšího předvolebního průzkumu společnosti Kantar dostala na 12 procent.

Každý jednotlivý tubus střeží bezpečnostní kamera. Další kamery pak hlídají pozemek. Z ulice je vidět, že dům má dva vchody. Unikátní je také vnitřek domu. Podle architektova návrhu by v domě mělo být 8 ložnic, 6 pracoven, 6 hal, 5 toalet, 3 koupelny, 3 kuchyně, 3 jídelny a 6 obývacích pokojů. Vila by také měla mít garáž pro pět vozů. Střecha některých tubusů poslouží jako terasa, ze které bude možné pozorovat Prahu.

Co se týče nákladů, tak předseda SPD se v minulosti netajil tím, že část ze sumy 20 milionů korun mu pokryje hypotéka.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.