Březen byl nejhorší měsíc v historii co do počtu úmrtí. Nejvíce umírali šedesátníci a sedmdesátníci

V březnu zemřelo v Česku přes 16 tisíc lidí. Byl to co do počtu úmrtí nejtragičtější měsíc v historii, upozornil Český statistický úřad. Ve srovnání s průměrem z let 2015 až 2019, kdy v březnu umíralo zhruba deset tisíc lidí, byl nárůst 61procentní. Úmrtnost nejvíce vzrostla ve věkových kategoriích 60 až 79 let a také 40 až 59 let, naopak u lidí nad 85 let byla podle statistiků takzvaná nadúmrtnost výrazně nižší než loni na podzim.

Český statistický úřad označil březnový počet úmrtí v českých zemích za nejvyšší od roku 1947, kam dosahuje jeho časová řada. Předtím došlo k překročení statistik i loni v listopadu a následně letos v lednu. V přepočtu na sto tisíc obyvatel zemřelo v březnu 155 lidí, průměr let 2015 až 2019 činí 97 úmrtí.

„Stejně jako v úhrnu za celou republiku se březen stal v počtu úmrtí nejtragičtějším měsícem hned v sedmi krajích, a to ve Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Ústeckém, Libereckém, Pardubickém a v Praze,“ uvedla Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ. Vzhledem k počtu obyvatel bylo v březnu nejhůře v Ústeckém kraji se 194 úmrtími na sto tisíc lidí.

Statistici upozornili, že mezi nejstaršími lidmi nad 85 let byl ve srovnání s podzimem menší rozdíl aktuálního počtu úmrtí ve srovnání s dlouhodobým průměrem – vzrostl o necelou čtvrtinu, zatímco v listopadu bylo takzvaných nadúmrtí o 80 procent více. Zato v březnu výrazně více než obvykle umírali šedesátníci a sedmdesátníci – ve věkové kategorii 60 až 79 let byl nárůst až 77procentní. O polovinu vyšší než v průměru z předcovidových pěti let byl počet úmrtí čtyřicátníků a padesátníků.

V březnu vrcholila epidemie covidu-19 v Česku, kterou ČSÚ s nadúmrtími spojuje. V polovině března bylo podle statistiky ministerstva zdravotnictví zároveň nakaženo přes 160 tisíc lidí. Jako oběti covidu-19 uvádí ministerstvo za březen 5803 lidí. Nejhoršími dny byly 8. a 15. březen – vždy s 235 úmrtími. Od začátku května umírá denně kolem tří desítek lidí nakažených covidem.

Proti koronaviru se v Česku od konce prosince očkuje, přednost dostali nejstarší obyvatelé a zdravotníci. Lidem ve věku pod 80 let se registrace k očkování otevřela s počátkem března. Lidé pod 70 let se mohli začít hlásit až v průběhu dubna.