Po 20 letech příprav na bodě nula. Projekt podjezdu pod budějovickým nádražím chce převzít kraj

11. květen 2021 12:47

Projektovou přípravu podjezdu pod českobudějovickým vlakovým nádražím chce kompletně převzít Jihočeský kraj. Město, které na projektu pracovalo dvě desítky let, podle hejtmanství selhalo a nedobralo se k žádnému výsledku.

Původní varianta z roku 2001 měla tunelem pod kolejemi propojit ulici Mánesova s Dobrovodskou. Radnice ale tehdy narážela na odpor obyvatel, proto se od roku 2014 začalo pracovat s prodloužením tunelu a vyústěním na kruhovou křižovatku u ulice Plynárenská. V tomto místě ale podle posledních zjištění Jihočeského kraje chystá Správa železnic stavbu rozsáhlého parkovacího domu.

„To je úplně klíčová záležitost, zvláště v situaci, kdy bude dálniční obchvat, Zanádražní komunikace. Potřebujeme převést část dopravy na druhou stranu, potřebujeme mít těch bodů co nejvíc,“ připomněl hejtman Martin Kuba z ODS, který jako představitel opozice téma otevřel na posledním jednání českobudějovického zastupitelstva.

Od počátku byl plán takový, že stavbu podjezdu zafinancuje kraj. Město ale mělo připravit podklady pro projektovou dokumentaci. A v tom podle hejtmana radnice selhala. „Nikdo neinformoval Jihočeský kraj o tom, že se mění trasa té komunikace, že náklady budou vyšší, ani jedno takové jednání neproběhlo,“ řekl.

Hejtmanství chce teď proto vytvořit svou vlastní pracovní skupinu, ve které zasednou jak zástupci města, tak lidé ze Správy železnic. „Začneme se na všechny ty projekty dívat a hledat co nejlepší variantu, jak je rychle připravit, aby se daly realizovat, protože jinak se lidé těch staveb nedočkají,“ dodal Martin Kuba.

Přípravu projektu měl v poslední době za město na starosti dnes řadový zastupitel hnutí ANO Viktor Lavička, který od jara 2019 do letošního dubna zastával funkci náměstka primátora pro dopravu. Kritiku hejtmana částečně odmítl.

Čtěte také

Zároveň ale připustil, že město mělo o situaci kraj více informovat. „Na ty výbory ale zástupci kraje, pokud vím, chodili. Druhá věc, kterou jsme se dozvěděli až nedávno, je, že jsme tam v částečné kolizi s parkovacím domem, ale já si myslím, že pokud se opravdu zasedne k jednomu stolu, podaří se udělat nějakou variantu,“ komentoval.

Současný stav přípravy projektu na zastupitelstvu představil náměstek primátora Petr Holický z hnutí ANO, který nově po svém stranickém kolegovi Viktoru Lavičkovi převzal gesci dopravy.

Také on kritiku nepovažuje za férovou. „Ono to sice vypadá, že se nic neděje, ale ono se děje, projektovalo se a srovnávat tady náklady, které jsou počítány v někdejších cenových úrovních s tím, jak je to dneska, je také trochu ošidné,“ reagoval

Náměstek Petr Holický dále dodal, že iniciativu hejtmanství vítá a město je podle něj připravené kraji předat vedení projektu.

Spustit audio

Související