Líp už bylo a bude hůř. Jak vnímání času ovlivňuje život a proč někteří lidé žijí v minulosti?

11. květen 2021

„Když se na někoho těším, nemohu se dočkat. Ale státnice už jsou za týden. Vnímání času je subjektivní,“ říká pro Balanc psycholog a psychoanalytik Jiří Jakubů. Jak různě vnímáme čas v našich životech? Někdo je pořád ve stresu a spěchá, jiného by nerozhodil pád meteoritu. Dělíme se také podle orientace na minulost, přítomnost a budoucnost. Někteří lidé pořád vzpomínají na lepší časy nebo si stěžují, jak bylo zle, jiní plánují, jak skvělé to v budoucnu bude, nebo se toho bojí.

„Možná někteří stále volí strany, které patří do historie, protože v minulosti jim bylo líp.“ Čas a myšlení o něm nás ovlivňují. Můžeme mít strach, že nestihneme v životě vše, co chceme. Mají to věřící lidé snazší, protože věří v posmrtný život?

Minulost s námi může v prožívání být stále, když se vracíme k chybám a bolestem, které se staly. Nedokážeme žít v přítomnosti. Myslíme si, že až se něco stane, tak nám bude teprve dobře, život neustále odkládáme na potom. Často také neustále opakujeme ty samé chyby, vyhledáváme stále stejné partnery a nevychází to. Nebo měníme práci a pořád nejsme spokojení. Jak z toho ven?

Podpořte Balanc v anketě Podcast roku! Hlasujte pro něj do 6. června v kategorii Veřejnoprávní podcast na webu podcastroku.cz.

Poslechněte si vše z rozhovoru o vnímání času, o tom, jak nás ovlivňuje a jak můžeme život zlepšit, a ne jen vzpomínat a plánovat.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.