Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Chinaski, Pavel Šporcl a divadelníci večer vystoupí na koncertu pro 2500 lidí

Kultura

  13:30
PRAHA - Skupina Chinaski, houslový virtuos Pavel Šporcl a divadelní hosté dnes vystoupí na pilotním koncertu s názvem Šance pro kulturu na Křižíkově fontáně na Výstavišti v Praze. Za přísně dodržovaných protiepidemických opatření bude až 2500 diváků moci být v sektorech na sezení i na stání. Koncert byl původně organizován jako protest proti „kriminalizaci kultury“. Nakonec ho koná Asociace promotérů a producentů v oblasti kultury ve spolupráci s ministerstvem kultury a ministerstvem průmyslu a obchodu.

Chinaski při listopadovém koncertu v O2 aréně. foto: MAFRA

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v pondělí oznámil, že od pondělí 17. května bude možné pořádat kulturní akce venku s maximální účastí 700 diváků. Podmínkou bude buď absolvování testu, odstup nejméně 14 dnů od očkování, nebo nejvýše 90 dnů od prodělání nemoci covid-19. Kulturní akce, které se konají v uzavřených prostorách, vláda zřejmě povolí o týden později.

Oceněn byl i houslista Pavel Šporcl.
Chinaski

Dnešní akce není pořádána za účelem zisku, proto bylo vstupné pro zaregistrované návštěvníky zdarma. Vystupující umělci se vzdali nároku na honorář a všechny spolupracující společnosti poskytly lidi, materiál a služby na vlastní náklady

Diváci budou muset buď dodat doklad o tom, že jsou déle než 14 dní po ukončeném očkování, nebo že mají maximálně 72 hodin starý negativní výsledek PCR nebo maximálně 48 hodin starý antigenní test udělaný profesionální laboratoří. Poslední možností je písemné potvrzení lékaře, že maximálně před 90 dny od data koncertu prodělali onemocnění covid-19.

Omezená možnost testování bude i na místě. V hledišti budou oddělené sektory a vstupy. Pořadatelé si vyhrazují právo na místě provést namátkový antigenní test jakéhokoli návštěvníka v případě pochybností o jeho zdravotním stavu.

Pilotní koncerty pořádají také zástupci klasické hudby. Česká filharmonie oslavila 10. května 125 let od svého založení koncertem ve Dvořákově síni Rudolfina, kde mohlo poprvé od října minulého roku sedět 350 posluchačů s platnými PCR testy. Do pilotního projektu ministerstva kultury byly zařazeny také čtyři koncerty festivalu Pražské jaro za přítomnosti publika.

Autor:
Témata: Hudba, Kultura

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...