InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rezignace náměstka Lavičky se dostala v budějovickém zastupitelstvu znovu na přetřes. Byl zvolen do kontrolního výboru

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Nově zařazeným bodem pondělního jednání českobudějovického zastupitelstva byla volba nových členů kontrolního a finančního výboru. Primátor města totiž obdržel rezignaci Petra Koláře na své působení v kontrolním výboru a také navrhl odvolání Františka Konečného z funkce člena finančního výboru. Zastupitel Konečný v minulém týdnu vystoupil z koaličního hnutí ANO. Nahradit ho ve výboru má Tomáš Kubín, do kontrolního výboru by měl vstoupit bývalý náměstek Viktor Lavička, který na funkci rezignoval na konci března.

Do bouřlivé a dlouhé diskuse se jako první přihlásil Jan Piskač (Piráti). „Na rozdíl od vládní koalice, která mlčí, já se vyjadřuji dost jasně, pokud jde o otázku střetu zájmů exnáměstka Lavičky. Myslím si, že to musí zaznít. Jednak kvůli koalici odešel z pozice náměstka, a teď má být, jako by se nechumelilo, tou samou koalicí dosazen do kontrolního výboru? Přijde mi to jako pokračování licoměrné komedie, kterou tu před občany hrajete. Pana Lavičku oceňuji za to, že ze své funkce odstoupil. Ale nesmiřuji se s tím, že by měl být posazen do kontrolního výboru. Budu hlasovat proti. Ve svých gestech, rádoby mravních, byste se měli lépe orientovat, protože to je výsměch obyvatelům města," zmínil zastupitel Piskač.

Zastupitel František Konečný (Nezařazený) požádal o oddělené hlasování a uvedl, že po celou dobu své politické kariéry má jednu výhodu. „Nejsem na ní finančně závislý. A ani nikomu nic nedlužím. Znamená to pro mne tedy obrovskou výhodu a svobodu v rozhodování. Tu jsem měl po celou dobu a budu ji mít i do budoucna. Za těch sedm let jsem nebyl v jediném výboru, v jediné komisi. Do finančního výboru jsem byl navržen zhruba před dvěma měsíci. Je pravda, že bych tam rád pokračoval. Chápu, že primátor musí dát jakousi trafiku lidem, kteří mu vycházejí vstříc, to je jeho věc. Nicméně nám ještě neřekl, proč skončil pan Kolář. Vím, že se funkce vzdal sám. Ale nevzdával se sám celou dobu a najednou teď, aby místo něho mohl nastoupit pan Lavička. Není to divné?" ptal se zastupitel Konečný s tím, že žádá kolegy, aby své hlasování pro jeho odvolání zvážili.

Primátor Jiří Svoboda (ANO) potvrdil, že Petr Kolář, který se osobně na zastupitelstvo nedostavil, se jednání kontrolního výboru účastnil jen v malém procentu. „Za poslední rok a půl tam prakticky nebyl. Vyplývá to i z přehledů, které jsou doručovány radě města," poznamenal primátor. František Konečný dodal, že v tom případě koalice nechala ve funkci člověka, který nic nedělal. „Doufám, že tak budete postupovat i v případě ostatních členů výborů. Proč jste s tím přišel až teď, když potřebujete někam upíchnout pana Lavičku. Proč ne před půl rokem nebo rokem," řekl zastupitel Konečný. Primátor se ohradil, aby se nepoužíval útočný tón. „Také bych nerad, aby tu zaznívaly termíny jako upíchnout a podobně. Je to velice jednoduché. My jsme pana Koláře vyzvali, aby svou docházku zlepšil. On tak neučinil a členství se vzdal. A protože v koaliční smlouvě je toto místo určené pro hnutí ANO, tak ho obsazuje jiný člen. Shoda byla na Viktoru Lavičkovi," doplnil primátor Svoboda.

Michal Šebek (ODS) se pozastavil nad tím, zda si jsou navrhovatelé jistí, že Tomáš Kubín bude ve finančním výboru skutečně za hnutí ANO, protože začínal v ODS, potom poznal řady TOP-09 a nyní je v ANO. „Tak jsem zvědavý, jestli to do konce mandátu neplánuje změnit. Jste si jistí, že je to loajální a věrný člen?," zeptal se zastupitel Šebek. Dodal také, že ho mrzí, že Viktor Lavička má ambice k získání další funkce.

Jan Piskač vyzval Viktora Lavičku, aby členství v kontrolním výboru nepřijal, protože je to podle něj významnější záležitost, která je honorována jen symbolicky. „Za to, že jste ze své funkce odstoupil, vás oceňuji, protože tato koalice nebyla schopna vás odvolat. Ale teď vás proti veškeré logice nominuje na další post, pro mne čestnější. Vzdejte se tedy své nominace," řekl zastupitel.

Petr Braný (KSČM) zmínil, že politická recyklace těchto lid vždy směruje k vyšším metám. „Pokud jde o nominace, tak jsme žádnou blokaci nežádali. Mrzí nás odchod Františka Konečného, ale jeho rozhodnutí respektujeme. Nové nominace jsou věcí koaliční, které si musí ujasnit sama. My oba kandidáty podpoříme," uvedl zastupitel Braný.

V tomto bodu se do diskuse přihlásil i Viktor Lavička, o kterém se valná část debaty vedla. „Stále se tu skloňuje pojem morálka, morální a další podobné věci. A jsou tu podsouvány věci, které nejsou pravda. V médiích zaznělo, že mne koalice dotlačila k rezignaci. To není pravda, protože už v tom týdnu, kdy se to uskutečnilo, jsem primátorovi sám oznámil, že na post náměstka rezignuji. A nebylo to proto, že bych se cítil vinen. Ale ty věci, které se kolem toho děly, dopadly i na mou rodinu. A to opravdu nebylo vhodné. Pokud se od svých dětí dozvídáte, že se jejich kamarádi ptali, jestli jejich táta něco ukradl, tak jsem se rozhodl, že to nemám zapotřebí. Ve výborech a komisích už jsem pracoval a myslím, že dobře. Mám s tím tedy bohaté zkušenosti. Předseda kontrolního výboru se mnou mluvil a rád by se mnou spolupracoval," poznamenal Viktor Lavička.

Pro vzdání se funkce Petra Koláře v kontrolním výboru nakonec hlasovalo 42 zastupitelů, proti nebyl nikdo, jeden se hlasování zdržel. Viktora Lavičku na jeho místo zvolilo 29 zastupitelů, proti jich bylo osm a šest se zdrželo hlasování. Pro odvolání Františka Konečného z finančního výboru hlasovalo 29 zastupitelů, jeden hlas byl proti a osm se zdrželo. Nový člen finančního výboru Tomáš Kubín získal 29 hlasů, proti nebyl nikdo a čtrnáct zastupitelů se hlasování zdrželo.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace