Dnes Pátek - oblacno 15°C
Zítra Sobota - jasno 20°C
Pátek 26. 4. 2024
Svátek má Oto
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Soud nebude znovu projednávat vraždu italského podnikatele z roku 1998
Rozhodnutí soudu. Ilustrační foto: Freeimages.com

Soud nebude znovu projednávat vraždu italského podnikatele z roku 1998

Pražský městský soud nebude znovu projednávat vraždu italského podnikatele z roku 1998. Návrh státního zástupce na obnovu řízení dnes trestní senát zamítl. K vraždě se přiznal mužův švagr Martin Kunc, jeho trestní stíhání však soud v polovině roku 2019 zastavil. Trestný čin byl promlčený. Státní zástupce Vladimír Pazourek si proti rozhodnutí podal stížnost.

Žalobce navrhl obnovu, protože by podle něj nové výpovědi svědků mohly prokázat, že Kunc zastřelil Itala kvůli zisku. V takovém případě by čin vzhledem ke zvýšené sazbě promlčený nebyl. Podle předsedy senátu však nové důkazy nejsou schopné dva roky starý pravomocný verdikt zvrátit. „Nebyly shledány důvody obnovy," prohlásil soudce.

Podnikatel zemřel v noci ze 7. na 8. září roku 1998 ve vile v ulici U Laboratoře na pražské Ořechovce. Obžaloba tvrdila, že si Kunc na místo záměrně přinesl podomácku upravenou zbraň s tlumičem a že švagra po hádce v jeho ložnici třikrát zasáhl do hlavy a jednou do krku. Obžalovaná byla i Kuncovu sestra a manželka zavražděného, která podle policie bratra k činu navedla. Soud ji nejprve nepravomocně osvobodil, pravomocně pak její stíhání také zastavil.

Soud dnes v případu vyslechl dva svědky. Jeden tvrdil, že mu v devadesátých letech jeho známý nájemný vrah naznačil, že si ho Italova manželka snažila na vraždu najmout. Jeho výpověď však soudce označil za nevěrohodnou. „Především svá tvrzení průběžně měnil," uvedl Blažek. Muž také uváděl, že si dost věcí kvůli úrazu hlavy nepamatuje.

Druhý svědek podle své výpovědi dokonce od ženy dostal nabídku, aby podnikatele sám zavraždil, případně vraždu zprostředkoval. Ani jemu však soud neuvěřil. „Je pochybné, že si vzpomněl po téměř čtvrt století," zhodnotil předseda senátu.

Podle dřívější obžaloby se Kunc po vraždě za pomoci svého známého zbavil těla u rybníku poblíž Nového Strašecí, na jiném místě odstavil jeho auto a ještě jinde zanechal zbraň. Stopy prý s asistencí sestry zahladil i ve vile.

Sestra se údajně chtěla zbavit nepohodlného manžela. Bála se prý, že rozvodem přijde o část společného jmění. Po manželově smrti získala jakožto univerzální dědička majetek v ceně 23,4 milionu korun.

Zvrat v dlouho neobjasněném případu nastal, když proti Kuncovi a jeho sestře začal vypovídat jeho někdejší společník Vladimír Gottfried, který byl na místě činu a který svému kamarádovi pomáhal zahladit stopy.


V ubytovně byl pobodán muž

20. dubna 2024 v 18:41

V noci na sobotu byl pobodán po konfliktu na ubytovně v dolních Chabrech třicetiletý cizinec, kterého převezli záchranáři do nemocnice.

Při napadení v autoservisu v Řepích zemřel muž

19. dubna 2024 v 08:08

Pražští policisté ve čtvrtek odpoledne zasahovali u případu napadení v autoservisu v Řepích. Zemřel tam muž, dalšího policie zadržela.

Mladík měl halucinace, podle kamaráda užil LSD

9. dubna 2024 ve 14:46

Službu bez opilých nebo zdrogovaných lidí by strážníci sloužící v centru hlavního města hledali v paměti dlouho. Tentokrát šlo o 23letého mladíka po požití LSD.

Další články
Nahoru