Prodeje 5G telefonů raketově rostou. Apple se vyšvihl z nuly na vrchol

Mobilní sítě páté generace se pomalu ale jistě rozjíždějí i u nás. Pokud nekupujete nový telefon každý rok, pak patrně už při nákupu svého příštího mobilu budete muset řešit otázku, zda má smysl investovat do zařízení s podporou 5G. Pozitivní zprávou v tomto směru je, že ceny nejlevnějších 5G telefonů na našem trhu už klesly pod hranici 6 000 korun.

V řadě jiných zemí probíhá rozvoj mobilních sítí páté generace výrazně rychlejším tempem. V tomto směru můžeme zmínit například Čínu, kde ruku v ruce s tím výrazně stoupl zájem zákazníků o chytré telefony, jež dokážou plně využít výhod aktuálně nejrychlejšího připojení.

V 5G mobilech vede Apple

Podle nejnovějšího průzkumu Strategy Analytics těží v Číně z prudkého nárůstu poptávky nejvíce Apple a domácí trojice Oppo, Vivo a Xiaomi. Příznivá situace na trhu s 1,4 miliardami potenciálních zákazníků se pochopitelně promítá i do celosvětových čísel.

Klepněte pro větší obrázek
Dodávky 5G smartphonů v 1. čtvrtletí podle výrobců | Zdroj: Strategy Analytics

Celosvětové prodeje chytrých telefonů 5G vzrostly meziročně o 458 %. Z 24 milionu kusů v 1. čtvrtletí 2020 na 133,9 milionu v 1. čtvrtletí letošního roku. Rekordní čtvrtletí podpořila obrovská poptávka v Číně, prodeje nejnovějších modelů Apple iPhone a vlna cenově výhodných modelů s Androidem.

Apple prodal během prvního čtvrtletí tohoto roku rekordních 40,4 milionů smartphonů s podporou 5G. S 30% podílem na celosvětovém trhu je tak jednoznačným lídrem v tomto segmentu. Modelová řada iPhone 12 se díky překvapivě konkurenceschopné ceně těší velké oblibě v Číně, Evropě i ve Spojených státech. Jistým paradoxem je, že ještě před rokem Apple nenabízel žádný 5G telefon.

Číňané bojují o stupně vítězů

Druhá příčka patří čínskému výrobci Oppo, který z pomyslného koláče ukousl 16% podíl. Zatímco v loňském prvním čtvrtletí neslo logo této firmy 1,7 milionů telefonů s podporou 5G, letos to bylo 21,5 milionu, tedy o 1165 % víc. OPPO tak, zejména díky modelům A55 5G a Reno 5 5G, přeskočilo své čínské konkurenty Vivo a Xiaomi a využilo propadu zájmu o telefony Huawei.

Zmíněné Vivo v 1. čtvrtletí 2021 zvýšilo podíl v segmentu 5G smartphonů meziročně o 646 %. Prodalo 19,4 milionů kusů, a obsadilo tak v celosvětovém žebříčku třetí místo. Pomyslnou bramborovou medaili si odnáší Samsung – zatímco loni prodal v prvním kvartále 8,3 milionů 5G telefonů, letos to byl více než dvojnásobek - 17 milionů.

Nejsilnější pětku uzavírá Xiaomi – u tohoto výrobce vzrostly prodeje telefonů s podporou sítí páté generace z loňských 2,5 milionů na letošních 16,6 milionů, tedy více než pětinásobně. O 114 % si v průměru polepšili zbývající výrobci – jejich celkové prodeje 5G telefonů stouply z 8,9 na 19 milionů.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (2) Další článek: Messenger se vyhřívá na výsluní. Jako jeden z mála překonal 5 miliard instalací

Témata článku: , , , , , , , , , , Pro +, Evropa, Prodej, Telefon, Čtvrtletí, Mobilní síť,