Česko má za sebou další tropický den, následovat budou ale bouřky a ochlazení

ČTK ČTK
11. 5. 2021 18:33
V Česku v úterý meteorologové opět zaznamenali tropické třicítky. Nejtepleji bylo v Plzni, kde naměřili 30,2 stupně Celsia. Teplotní rekordy ale padly jen na 11 ze zhruba 150 meteorologických stanic, které měří teplotu 30 a více let. Uvedli to dnes pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Kouba

Stejně jako v pondělí bylo nejtepleji v Plzni-Bolevci s 30,2 stupně. Více než třicítku zaznamenali meteorologové ještě v Českých Budějovicích-Rožnově, a to 30,1 stupně. Těsně pod třicítkou - na 29,9 stupně Celsia - se rtuť zastavila ve středočeských Dobřichovicích.

Dosažení tropických teplot pro Plzeň ani České Budějovice neznamenalo překonání teplotních rekordů. V obou městech totiž předchozí rekordní teploty pro dnešní den přesahují 31 stupňů. Rekord v úterý padl například v Bohumíně na Karvinsku, kde bylo naměřeno 29,8 stupně. Původní rekordní teplota z roku 1958 činila rovných 29 stupňů. Nejvyšší teplota pro 11. květen byla v Česku naměřena v roce 1907 v Přerově a činila 32,1 stupně Celsia.

Už v pondělí teploty v Česku překonaly 30 stupňů, a 10. květen se tak stal prvním letošním tropickým dnem. Rekordy v pondělí padly na třetině stanic, které měří teplotu 30 a více let.

V dalších dnech ale Česko zasáhne prudké ochlazení. Ve středu odpoledne hrozí silné bouřky a výrazné stoupání hladin menších řek. S příchodem dešťů také klesnou teploty na západě a jihozápadě Česka podle ČHMÚ až na 11 stupňů. Na východě země ještě bude ve středu horko, a to až 28 stupňů. Na čtvrtek ústav předpovídá teploty většinou devět až 13 stupňů a ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku 14 až 18 stupňů.

 

Právě se děje

Další zprávy