Hlavní obsah

Kapela Chinaski vystoupila na koncertě pro 2000 lidí

Praha
Aktualizováno

Na Křižíkově fontáně uvnitř areálu Výstaviště Praha proběhl v úterý zkušební koncert nazvaný Šance pro kulturu, kterého se mohlo zúčastnit až 2000 diváků. Původně to mělo být 2500, ministerstvo ale počet snížilo. Lidem během večera zahrála skupina Chinaski či houslový virtuos Pavel Šporcl. Akce byla pilotním projektem v rámci rozvolňování kultury.

Koncert Šance pro kulturu Video: Novinky

 
Článek

V rámci doprovodného programu od 17:30 vystoupili také například DJové Mackie Messer a James Wing či akrobatická skupina V.O.S.A. Theatre a další.

„Na koncertě jsme nebyli minimálně už dva roky. Doma neustále odkládáme lístky, jak se stále posouvají termíny,“ řekl Novinkám jeden z párů, který se na koncert vydal. Pro vstup použil negativní test ze zaměstnání.

Lidé, kteří se na koncert předem registrovali, se museli před vstupem prokázat negativním PCR testem maximálně 72 hodin starým nebo maximálně 48 hodin starým antigenním testem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Koncert kapely Chinaski na Výstavišti

Účastnit se mohli také ti, kteří jsou déle než 14 dní po ukončeném očkování, a ti, kteří mají písemné potvrzení od lékaře, že v posledních 90 dnech prodělali onemocnění SARS-CoV-2.

Od 17. května se budou moci konat venkovní kulturní akce až pro 700 lidí

Domácí

K dispozici měla být původně místa na sezení i stání, hygienici nicméně nakonec povolili pouze místa k sezení. Akci uspořádalo Výstaviště Praha s promotérskými a eventovými společnostmi na vlastní náklady, vystupující se také vzdali nároku na honorář.

Další venkovní akce od příštího týdne

Koncert, který byl původně organizován jako protest proti „kriminalizaci kultury“, nakonec probíhá za oficiální podpory ministerstva kultury a ministerstva průmyslu a obchodu, má být první vlaštovkou v rámci rozvolňování kultury. Jejím cílem je ukázat, že koncerty mohou být za dodržování doporučených opatření bezpečným místem. Naposledy se koncerty za přítomnosti diváků mohly konat loni v září.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Diváci na úterním koncertě

„Chceme ukázat, že je normální chodit ven za kulturou a že si ji v létě budeme moci bezpečně užít. Věřím, že díky této události budeme moci zase začít normálně pracovat a plánovat akce tak, jak jsme byli my i naši fanoušci zvyklí, uvedla zakládající členka Asociace promotérů a producentů v oblasti kultury (APPOK) Romana Jedličková.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Šporcl na koncertě na Výstavišti

Nejedná se přitom o první koncert, který Praha po více než půlroční pauze zažila. Už v pondělí se konal benefiční koncert České filharmonie v Rudolfinu k jejímu 125. výročí založení. Vystoupení se mohlo zúčastnit 350 posluchačů, kteří se před vstupem museli prokázat negativním PCR testem.

Kultura nesmí být jen pro bohaté. Zaorálek kritizuje plán na rozvolnění

Domácí

Vláda v pondělí schválila návrh ministra kultury Lubomíra Zaorálka k rozvolnění kulturních akcí. Od pondělí 17. května tak bude možné pořádat venkovní kulturní akce až pro 700 sedících diváků. Platit pro ně budou stejná pravidla jako pro úterní zkušební koncert, tedy test na koronavirus nebo potvrzení o očkování či prodělání covidu. Kulturní akce ve vnitřních prostorách vláda zřejmě povolí o týden později.

Reklama

Výběr článků

Načítám