„Donedávna v Praze bytová politika neexistovala, urazili jsme kus cesty,“ říká Petra Kolínská

V dalším vydání podcastu o městech jsme mluvili s dřívější náměstkyní primátorky pro územní rozvoj. Praha se podle ní musí přestat bát developerů a začít zajišťovat dostupné bydlení.  

„S paní primátorkou jsme měly spory o to, kdo má v oblasti územního rozvoje poslední slovo,“ říká Petra Kolínská ze Strany zelených, která se ve funkci náměstkyně Adriany Krnáčové ocitla v roce 2016 po odvolání Matěje Stropnického. „Developeři a investoři chodili někdy za mnou, někdy za ní, a když jsme s nimi seděly společně, tak docházelo ke strašlivým situacím, kdy viděli, že netáhneme za jeden provaz. Samozřejmě toho využívali.“ Už v tehdejším volebním období se výrazně projevovala krize bydlení a současně město jednalo s velkými developerskými skupinami o klíčových pražských brownfieldech, kde budou vznikat nové rezidenční čtvrti. „Bohužel jsem měla při jednáních proti sobě primátorku, které nepřišlo divné točit s Pentou propagační videa pro projekt Masaryčka,“ komentuje Kolínská.

„V náhledu na politiku bydlení se za mého období odehrála velká diskurzivní změna,“ říká Kolínská, podle níž vysoké ceny přinutily tehdejší radnici začít se tématem zabývat. „Tehdy se o tom začalo mluvit a následně vznikla rada, která se k tomu staví ve srovnání s historií kompetentně. K nové strategii bydlení mám sice výhrady, ale už to, že vznikla, je výrazný posun. Tenhle směr je třeba zachovat a ještě víc ho kultivovat podle vzoru západních měst.“ 

Kolínská zdůrazňuje, že se Praha při jednáni s developery musí přestat ostýchat. „Musí si u velkých developerských projektů říkat o počet bytů za nákladovou cenu. Nebo chtít, aby sami developeři část bytů pronajímali za dostupné ceny. Ve Vídni nebo Kodani je to standard, nad  kterým nikdo nepřemýšlí. Podle političky ale nemohou chtít obyvatelé v oblasti bydlení najednou skok z nuly na sto. „Ještě v roce 2010 tvořil většinu bodů jednání zastupitelstva prodej pozemků – říkala jsem tehdy, že to není zastupitelstvo, ale realitní kancelář. Město se zbavovalo míst, kde by se dnes mohly stavět byty. Až teď se to zarazilo.“ Podle dřívější radní má Praha momentálně nejlepší vedení za posledních 25 let, pořád ale je před ním kus práce.   

Kolínská, která byla také dlouho zastupitelkou a krátce i členkou rady na Praze 6, v podcastu mluví podrobněji i o plánovaném distriktu pro 25 tisíc lidí na Praze 7 zvaném Bubny-Zátory. Tato plánovaná čtvrť sice získala územní studii, ve které je zhruba rozkresleno, jak má v budoucnu  vypadat, nebyly však do ní zapracovány připomínky městské části ani veřejnosti. Navíc se od ní podle političky mohou úřady i investor výrazně odchýlit. „Město prostě pořád nemá odvahu říct: ‚Přátelé, dostali jste za hubičku brownfield, starý územní plán tu chystal velký park, a ne úplně hustou výstavbu, takže jakákoli změna k hustší výstavbě a menšímu parku vám přinese obrovské zisky. Výměnou za ně pořídíme podrobnější regulační plán a ten do detailů řekne, kde budou stromy, jaký bude parter, jaký charakter bude mít bydlení. Kromě toho chceme třetinu bytů pro obec.‘ Tohle nikdo neřekl a už ani neřekne, je cítit ostych z toho, že je to soukromé území. A do soukromých území se město stále bojí mluvit. I když je to na Západě běžné.“

Víc si poslechněte v dalším vydání podcastu Bulvár.

Všechny díly podcastu Bulvár si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na SpotifyApple PodcastsPlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v dlouhodobé crowdfundingové kampani.

 

Čtěte dále