Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výročí 9. až 11. května

Dnes na jídelníčku básník Dante, terorista Brown, archeolog Carter, básník a písničkář Okudžava, atentátník Booth, anglická královna Anna Lucemburská a výtvarník Dalí

   9. května

   1265 Dante Alighieri (+1321), italský básník, jehož přínos světové kultuře nespočívá jen v poezii, avšak podobně jako Chaucer v Anglii silně přispěl k vývoji jazykovědy a italského jazyka (též zván otcem italštiny) a zároveň i k vývoji politické filozofie. Jeho největším dílem poetickým je Comedia dle původního názvu a Božská dle Boccaccia, který název dovybavil. V díle De monarchia rozvíjí politické názory podobně jako později Machiavelli. Pokud jde o jazyk, jednak je objevné užití jazyka v jeho poezii a zkoumání italštiny v díle O řeči lidové. Jak vidíte, italské národní obrození započalo o půltisíciletí dříve a dnes zváno renesancí a ovlivnilo celou Evropu, ba i svět. Jiné takové výhonky literární a výtvarné tu ještě přivítáme.

   1800 John Brown (+1859), americký radikální abolicionista, který věřil, že ozbrojené povstání je jedinou cestou k ukončení otrokářství ve Spojených státech. Patří k velice rozporuplným postavám amerických dějin. Abraham Lincoln o něm napsal, že je to nebezpečný fanatik, dodnes o něm někteří tvrdí, že byl jedním z otců terorismu, jiní však ho mají za „nejstatečnějšího a nejhumánnějšího člověka v zemi" a „člověka výjimečného, který si cenil svých ideálů více než vlastního života."

   Já ho po vraždách v Kansasu a hloupém útoku na zbrojnici v Harper’s Ferry, kde zahynulo dvanáct jeho společníků a jeden voják, mám za teroristu. Ničeho nedosáhl. Podstatně víc si vážím mnohých, kteří pomáhali uprchlým otrokům a těch, kteří bez ohledu na kariéru bojovali za protiotrokářskou legislativu. Ale jak to bývá v Americe, z darebáků a lidsky problematických osob jsou hrdinové (viz Billy the Kid, bratři Jamesové, generál Sherman, Dillinger, Capone a hrdinové literární a filmoví z řad mafie.). Příznačné jsou názory takové osobnosti jako Thoreau, který se snažil, seč mohl, aby Browna vychválil ve třech esejích. A neméně se odkopal R. W. Emerson, který napsal, že se „šibenice stane stejně vznešenou jako Kristův kříž." To už je úplně ujeté.

   1873 Howard Carter +1939), britský archeolog a egyptolog. V archeologické práci sponzorován lordem Carnarvonem. Dne 4. listopadu 1922, po patnácti letech hledání, objevil v Údolí králů nedaleko Luxoru Tutanchamonovu hrobku. Tehdejší názory a technické prostředky neumožňovaly citlivé nakládání s nálezy, takže mnohé se zničilo. Vdova po Carnarvonovi nakonec sbírky prodala Metropolitnímu muzeu v USA. Tento fakt nesla britská vláda dost nelibě, leč ani prstem nehnula, aby nálezy zůstaly v Británii.

  1924 Bulat Okudžava (+1997), sovětský básník, prozaik a šansoniér arménsko-abcházsko-gruzínského původu. V několika filmech jako scenárista, herec a autor filmové hudby. Možná překvapí, že otec i matka skončili 1937 v táborech systému GULAG a on žije s babičkou. V roce 1942 dobrovolně do armády a několikrát raněn, po válce studia filozofie. Učitel i redaktor,. Píše do časopisů a už mu tisknou povídky. 1956 po XX. sjezdu KSSS a po rehabilitaci rodičů vstoupil do komunistické strany

   Proslavily ho především jeho lyrické písně, mimo nich však psal také historické romány, novely, básnické sbírky. Jeho písně jsou hudebně jednoduché, ale přesto se staly velmi populární. Mimo Sovětský svaz i v Polsku. Patřil ke skupině lidí, která se stavěla kriticky k stávajícímu režimu, avšak usilovali jen o zlepšení podmínek v rámci socialismu.

   10. května

   1838 John Wilkes Booth (+1865),americký herec, který zavraždil Lincolna ve Fordově divadle ve Washingtonu dne 14. 4. 1865 Byl neochvějným sympatizantem Konfederace a zásadně proti zrušení otroctví. Využil Lincolnovy návštěvy divadla bez jakékoli ochrany. Na útěku zastřelen. O tomto vrahu nic dobrého nelze říci, leč mnozí příznivci Jihu ho v souladu s již popsanou americkou tradicí mají za hrdinu.

   11. května

   1366 Anna Lucemburská (+1394), známá spíše jako Anna Česká, dcera Karla IV. a jeho čtvrté manželky Alžběty Pomořanské. manželka Richarda II: Plantageneta a tedy anglicjká královna. Přes krátký život a to, že z manželství nepovstal žádný potomek, nakonec pro svou povahu a rozumné postoje, kterými krále odvracela od represálií vůči některým odpůrcům, zvána dobrá královna Anna. Nápis na jejím hrobě, kde vedle ní pohřben i z trůnu svržený Richard, ji popisuje jako "krásnou tělem a její tvář byla jemná a půvabná". Ach ty české princezny.

   1904 Salvador Dalí (+1989), celým jménem španělsko-katalánský malíř, který se proslavil svými surrealistickými díly. Mnohé jeho obrazy jsou založeny na snové imaginaci. Obrazy vzniklé po 2. světové válce jsou klasičtější a v důsledku Dalího konverze ke katolictví mívají náboženské náměty. Jeho obrazy se vyznačují pečlivým kresebným zpracováním a smyslem pro realistický detail. Používal výrazné barvy. Kromě malby a kresby se Dalí také zabýval grafikou, vytvářel sochy, ilustroval knihy, navrhl parfém, designoval šperky, pro divadelní představení navrhoval kostýmy a scénu. Napsal rovněž libreto k baletu a několik autobiografických a beletristických knih. Názory na vlastní tvorbu formuloval v několika studiích a manifestech. Nemám s jeho dílem žádný problém, jen trochu s jeho životem, zejména chováním k ženám a názory.

 

Autor: Richard Mandelík | středa 12.5.2021 7:00 | karma článku: 6,58 | přečteno: 99x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 45x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 740
  • Celková karma 4,25
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.