Nové limity pro okamžité platby: První banky využijí maximum

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 12. 5. 2021 | 5 komentářů
Zatímco některé banky zvýší limit jedné odchozí okamžité platby z dosavadních 400 tisíc na nové maximum 2,5 milionu korun, jiné se vydají opačným směrem a klientům umožní odeslat výrazně nižší částku než doteď.
Nové limity pro okamžité platby: První banky využijí maximum

Zdroj: Shutterstock

Klienti ČSOB budou moct od 1. června posílat na účet do většiny tuzemských bank kdykoliv a najednou částku až dva a půl milionu korun. „Nový limit se týká všech klientů,“ řekl webu Peníze.cz mluvčí Patrik Madle.

ČSOB tak jako první na trhu potvrdila, že využije zvýšení limitu pro odchozí okamžité platby hned od nejbližšího možného data a v maximální výši.

Zvýšit limit odchozích okamžitých plateb na nové maximum 2,5 milionu korun se chystá také PPF Banka. „Bude to v horizontu třetího kvartálu,“ upřesňuje mluvčí skupiny PPF Leoš Rousek.

Stejným směrem – a možná i dřív – změní limit také Oberbank. „Uvažujeme o změně od 1. června jak pro firemní, tak i privátní klienty, konkrétně o navýšení limitu pro odchozí okamžité platby na maximum, kterou nám změna příslušného standardu umožňuje,“ potvrzuje mluvčí Monika Heiserová.

Také Komerční banka, přestože ještě neupřesnila konkrétní částku, už řekla, že hned od června chce změnu využít. „Plánujeme navýšení limitu i pro odchozí okamžité platby. Zájem projevují hlavně klienti z podnikového segmentu, ale nový zvýšený limit bude stejný pro firmy i pro lidi,“ říká mluvčí Pavel Zúbek.

O červnové změně limitu jsme na Penězích psali před týdnem: Podle nových pravidel České národní banky stoupne od 1. června ze současných 400 tisíc na 2,5 milionu korun. Banky, které se do systému okamžitých plateb zapojily, musí povinně zvednout limit na nové maximum jenom pro příchozí transakce. Pro odchozí si mohou zvolit vlastní hranici – tedy i nižší než 2,5 milionu a dokonce i nižší než dosavadní maximum 400 tisíc.

Jak to chodí

Zdroj: Shutterstock

Když platba zadaná v elektronickém bankovnictví odejde jako okamžitá, dorazí na účet v jiné tuzemské bance prakticky hned – maximálně během několika málo vteřin. A to i v noci, o víkendu nebo během svátku – prostě kdykoliv. To je velký posun oproti standardním převodům, které fungují jenom v pracovní dny a obvykle trvají několik hodin, v horším případě dorazí až následující pracovní den.

Které banky v Česku už nabízejí okamžité platby a kde mají klienti zatím smůlu? Na co si dát pozor? Psali jsme podrobně:

Další banky většinou uvádějí, že o zvýšení limitu pro odchozí platbu zatím neuvažují, ale v budoucnu ji nevylučují. Kdo novinku spustí brzy, získá konkurenční výhodu. Nový maximální limit láká hlavně firmy, které potřebují rychle a najednou posílat větší částky. Naopak drobní klienti se podle bank s naprostou většinou platebních příkazů vejdou do současných limitů, případně je ve většině bank mohou posílat opakovaně (po částech) bez jakéhokoliv omezení.

Některé banky jdou dokonce opačným směrem. Zdůvodňují to preventivními bezpečnostními opatřeními kvůli častějšímu výskytu telefonických podvodů neboli vishingu. Air Bank během dubna snížila limit pro odchozí okamžitou platbu na 50 tisíc z dřívějšího limitu 400 tisíc. Následovat se ji chystá Equa bank.

Raiffeisenbank připravuje snížení na 100 tisíc korun. „Změnu limitu pro odchozí okamžité platby připravujeme a budeme o ní naše klienty informovat různými dostupnými komunikačními prostředky v nadcházejících týdnech,“ říká mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká.

Všechny tři banky zdůrazňují, že snížení se týká jen odchozích plateb (u příchozích zůstává do konce května limit 400 tisíc, od června se musí zvýšit na 2,5 milionu). A připomínají, že nižší limit se vztahuje na jednotlivou transakci, nebrání tedy odeslání několika plateb za sebou s celkově vyšším limitem. I přesto to může být pro některé klienty nepohodlné.

Většina bank, které okamžité platby v předchozích dvou letech postupně zavedly, v současnosti používá nejvyšší možný limit 400 tisíc korun i pro odchozí platby. Výjimkou je pouze Fio banka, které hned při startu snížila limit pro odchozí platbu na 100 tisíc korun. Tuto hranici měla i Česká spořitelna, ale před několika měsíci ji zrušila a přešla na maximálních 400 tisíc za jednotlivou platbu.

Do systému okamžitých plateb se už zapojila většina retailových bank v Česku – kromě UniCredit, Sberbank, Expobank, Hello bank a Trinity bank.

Zvýšením limitu pro jednu okamžitou platbu následuje Česko s téměř ročním zpožděním standard, který platí v EU při provádění okamžitých SEPA plateb, respektive pro banky sdružené v systému SCT Inst. Tento limit od loňského července stoupl na 100 tisíc eur z dřívějších 15 tisíc. Nový limit v Česku je tedy ekvivalentem unijního standardu.

Okamžité platby v Česku k 11. květnu 2021

BankaOdchozíPříchozí
Air Bankanoano
Creditasanoano
Česká spořitelnaanoano
ČSOBanoano
Equa bankano (jen v aplikaci)ano
Expobanknene
Fio bankaanoano
Hello banknene
J&T Banknene
Komerční bankaanoano
mBankano (jen v internetbankingu)ano
Monetaanoano
Oberbankanoano
PPF bankaanoano
Raiffeisenbankanoano
Sberbanknene
Trinity Banknene
UniCredit Banknene
Zdroj: Peníze.cz

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services