Neodevzdali jste sčítací formulář? Může vás to stát až 10 tisíc na pokutách


12. 05. 2021  08:13     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Termín pro odevzdání sčítacích formulářů vypršel už 11. května 2021 o půlnoci. Přesto zůstalo několik stovek tisíc neodevzdaných formulářů. Statisíce občanů se tak "nesečetlo". Tito lidé mohou na opomenutí tvrdě doplatit. Spáchali totiž neúmyslně přestupek a hrozí jim pokuta až 10 tisíc korun. Co dělat? Ještě v rychlosti podat papírový vyplněný formulář na pobočku pošty. Online sčítání už je vyplnuté!

Neodevzdali jste sčítací formulář? Může vás to stát až 10 tisíc na pokutách




Tak a teď to může lítat. Statisíce lidí mohou dostat od své obce či města v rámci přestupkových řízení tučné pokuty. Nestihli totiž včas odevzdat sčítací formulář. Maximální pokuta je až 10 tisíc korun. Lidé mohli odevzdávat buď vyplněné papírové formuláře, čehož využili spíše starší lidé, nebo se mohli sečíst online na webové stránce Českého statistického úřadu https://www.scitani.cz/ 

Po vyhodnocení formulářů bude Český statistický úřad "aktivně" informovat příslušné obce, kdo formulář neodevzdal, aby mohla být zahájena přestupková řízení s možností uložení pokuty. Logičtější by přitom bylo, pokud by obce v rámci řízení vymáhali přednostně vyplnění formuláře, třeba i na úřadu, nebo dalo lidem ještě možnost dodatečně formulář odevzdat, a nikoliv veškerou energii vkládat do vymáhání pokut. Cílem by nemělo být zajištění prostředků z pokut a trestání, ale domožení se uvedené povinnosti formulář vyplnit a předat. I pozdě odevzdaný formulář je pro sčítání přínosnější, než informace, která není předána vůbec.

Maximální pokuta činí sice 10 tisíc korun, ale je nepravděpodobné, že by tuto maximální pokutu hned napoprvé úřady ukládaly. Mnohem pravděpodobnější budou spíše pokuty v řádec nižších tisíc korun. I tak je ale ukládání pokut pro lidi, kteří třeba mohli být v zahraničí, nebo nemají přístup k mediím či informacím, ať už z jakýchkoliv důvodů, velmi sporné. 

Rodiny Poplatků se pokuta netýká. Formulář odevzdali doslova za pět minut 12. Vzhledem k tomu, že členů rodiny je sedm, trvalo vyplňování formuláře a všech potřebných identifikačních údajů dost dlouho. I tak se vše dalo v rámci online formuláře stihnout do dvaceti pět minut.

Jako kteroukoliv jinou ne zrovna příjemnou povinnost odsunovali i Poplatkovi vyplnění formuláře na co nejpozdější dobu. Pokutu ale riskovat nechtěli. Pokud mohou sesbírané údaje pomoci ke zlepšení života v Česku, tak to mělo smysl.



Neodevzdali jste sčítací formulář? Může vás to stát až 10 tisíc na pokutách

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16258708208

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více