Hlavní obsah

Zemřel Norman Lloyd, nejstarší herec na světě

Los Angeles

Americký herec Norman Lloyd zemřel v úterý ve svém domě v Los Angeles. Bylo mu 106 let, napsal časopis Variety s odkazem na informace producenta Deana Hargrova. Byl nejstarším aktivním hercem na světě. Do posledních dnů pracoval, například jako porotce různých soutěží, festivalů a přehlídek, poznamenal časopis.

Foto: George Brich, ČTK/AP

Norman Lloyd

Článek

Ačkoliv začal studovat na Newyorské univerzitě, ze školy utekl na počátku druhého ročníku a začal hrát. Jeho herecká kariéra odstartovala ve 30. letech.  Nejprve vystupoval v různých představeních na Broadwayi a na počátku čtyřicátých let se vydal do Kalifornie.

Foto: Profimedia.cz

Norman Lloyd a Priscilla Laneová ve snímku Sabotér

Tam se spřátelil s Alfredem Hitchcockem a Charlesem Chaplinem. Oba ho angažovali do svých filmů. V Hitchcockově snímku Sabotér ztvárnil roli nacistického špiona a u Chaplina hrál v jeho legendárním snímku Světla ramp.

Když USA ovládl mccarthismus, dostal se na černou listinu také Norman Lloyd. K filmu se vrátil až díky Hitchcockovi, který ho angažoval jako herce, režiséra i producenta do seriálu Alfred Hitchcock Hour. Norman Lloyd se i jako režisér podílel na realizaci prvních dílů seriálu Colombo.

Zemřel Yves Rénier, seriálový komisař Moulin

Kultura

Během svého života herec hrál ve více než 60 filmech a televizních pořadech, například Společnost mrtvých básníků, Věk nevinnosti či Vykolejená. Rovněž režíroval několik televizních filmů a věnoval se také produkci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám