Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Česko

Přidělení ochranky Lipovské nebylo protiprávní, uvedla GIBS a případ odložila

Hana Lipovská foto:  Petr Topič, MAFRA

Praha - Policie nejednala protiprávně, když přidělila ochranku člence Rady České televize (ČT) Haně Lipovské, uvedla ve středu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) na svém webu. Inspekce proto neshledala důvody pro zahájení úkonů trestního řízení a věc odložila. Lipovskou letos 7. dubna doprovázeli dva policisté na jednání Rady ČT.
  9:33

Inspekce bezpečnostních sborů se zabývala poskytnutím krátkodobé ochrany radní ČT a také údajným únikem informací z jejího podání vysvětlení do médií. „Prošetřením věci jsme došli k závěru, že v rámci přidělování krátkodobé ochrany a při její samotné realizaci nedošlo k protiprávnímu jednání ze strany policie,“ uvedla ve středu mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. 

Dvořák má Radě ČT vysvětlit údajný střet zájmů. Lipovskou do televize doprovázela policejní ochranka

Policie má podle inspekce povinnost poskytnout ochranu ohroženým osobám bezodkladně. A pokud hrozí nebezpečí z prodlení, tedy ještě předtím, než je možné informace o hrozícím riziku věrohodně ověřit, dodala.

Při prošetřování údajného úniku informací do médií inspekce došla k závěru, že zveřejněné informace byly součástí tiskového prohlášení policie, které bylo schváleno policejními funkcionáři. 

„Zveřejněním informací z tohoto prohlášení nicméně nebylo zmařeno či sníženo splnění důležitého úkolu, ani nedošlo ke způsobení škody či jiné závažné újmy,“ uvedla Nguyenová.

Policejní orgán GIBS neshledal v souvislosti s případem důvody pro zahájení úkonů trestního řízení a celá věc tak byla odložena. Věrohodnost tvrzení Lipovské inspekce neprošetřovala. „Neboť se jedná o osobu, která nespadá do věcné příslušnosti GIBS,“ zdůvodnila mluvčí.

Stabilitu ČT neohrožuje odvolání komise, uvedla Lipovská. Ale nepravdivé výroky politiků, dodala

Lipovskou doprovázela na jednání rady v budově ČT počátkem dubna dvojice mužů, pro pořad Newsroom ČT24 uvedli, že jsou policisté. Lipovská se obecně zmínila o tom, že radní čelí v poslední době výhrůžkám.

Rada ČT počátkem dubna vyzvala generálního ředitele Petra Dvořáka, aby vysvětlil možný střet zájmů kvůli spoluvlastnictví počítačové školy Gopas.

 Podle Lipovské má Dvořák v Gopasu podíl a televize si u firmy objednávala školení. Ředitel ČT ve vyjádření na webu televize popřel, že je ve střetu zájmů a že porušil zákon.

Autor: