Hlavní obsah

Začíná Pražské jaro, na zahájení mohou diváci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu začíná festival Pražské jaro a nebude jen online. V rámci pilotního projektu iniciovaného Ministerstvem kultury České republiky se čtyři koncerty uskuteční za omezené přítomnosti publika.

Foto: Pražské jaro

Pražské jaro v Obecním domě

Článek

Veřejnost může za přísných podmínek na zahajovací koncert 12. května, další o den později a také na koncerty, které se konají 26. května a 3. června.

„Těší mě, že již v příštích dnech bude možné uspořádat pár pilotních projektů s živým publikem, jako jsou například právě koncerty Pražského jara. Budu však ještě raději, pokud se podobné kulturní akce budou, po dlouhé covidové uzávěře, konat již pravidelně. Samozřejmě za určitých hygienických podmínek. Půjde-li to dobře, mohli bychom se jich ve venkovních prostorách dočkat už na konci května,“ uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek.

„Zahajovací koncerty letošního Pražského jara budou výjimečné v mnoha ohledech – umělecky díky jedinečnému uchopení Smetanovy Mé vlasti Václavem Luksem a Collegiem 1704. V rámci pilotního projektu by se měly stát příkladem toho, jak při respektu k epidemické situaci uskutečnit koncerty s účastí publika – i to je činí výjimečnými,“ uvedl ředitel festivalu Roman Bělor.

PCR a respirátor

Koncerty provází řada omezení. Všichni diváci pilotního projektu museli povinně absolvovat PCR test ve smluvních laboratořích Pražského jara, aby došlo ke spárování jejich vstupenky s výsledkem testu. V průběhu celého pobytu v budově bude povinnost nosit respirátor třídy FFP2 nebo KN95.

Držitelé vstupenek, kteří s tím nesouhlasí, mají nárok na plnou refundaci vstupného.

Většinu programu, víc než dvě desítky koncertů, je možné sledovat zdarma na stránkách festival.cz. Některé bude vysílat také Česká televize a Český rozhlas.

Lidé, kteří mají vstupenky na koncerty, které nelze uskutečnit s publikem, dostanou refundaci v plné výši po 4. červnu 2021.

Může se vám hodit na Firmy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám