Nedošlo k protiprávnímu jednání, uvedla generální inspekce k přidělení ochranky pro Lipovskou

Policie nejednala protiprávně, když přidělila ochranku člence Rady České televize Haně Lipovské, uvedla ve středu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) na svém webu. Inspekce proto neshledala důvody pro zahájení úkonů trestního řízení a věc odložila. Lipovskou letos 7. dubna doprovázeli dva policisté na jednání Rady České televize.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hana Lipovská

Hana Lipovská | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Inspekce bezpečnostních sborů se zabývala poskytnutím krátkodobé ochrany radní ČT a také údajným únikem informací z jejího podání vysvětlení do médií. „Prošetřením věci jsme došli k závěru, že v rámci přidělování krátkodobé ochrany a při její samotné realizaci nedošlo k protiprávnímu jednání ze strany policie,“ uvedla ve středu mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Hamáček chce po inspekci, aby prověřila policejní ochranu pro radní České televize Lipovskou

Číst článek

Policie má podle inspekce povinnost poskytnout ochranu ohroženým osobám bezodkladně. A pokud hrozí nebezpečí z prodlení, tedy ještě předtím, než je možné informace o hrozícím riziku věrohodně ověřit, dodala.

Při prošetřování údajného úniku informací do médií inspekce došla k závěru, že zveřejněné informace byly součástí tiskového prohlášení policie, které bylo schváleno policejními funkcionáři.

„Zveřejněním informací z tohoto prohlášení nicméně nebylo zmařeno či sníženo splnění důležitého úkolu, ani nedošlo ke způsobení škody či jiné závažné újmy,“ uvedla Nguyenová.

Věrohodnost neprověřovali

Policejní orgán GIBS neshledal v souvislosti s případem důvody pro zahájení úkonů trestního řízení a celá věc tak byla odložena. Věrohodnost tvrzení Lipovské inspekce neprošetřovala. „Neboť se jedná o osobu, která nespadá do věcné příslušnosti GIBS,“ zdůvodnila mluvčí.

Lipovskou doprovázela na jednání rady v budově České televize počátkem dubna dvojice mužů, pro pořad Newsroom ČT24 uvedli, že jsou policisté. Lipovská se obecně zmínila o tom, že radní čelí v poslední době výhrůžkám.

Rada ČT počátkem dubna vyzvala generálního ředitele Petra Dvořáka, aby vysvětlil možný střet zájmů kvůli spoluvlastnictví počítačové školy Gopas. Podle Lipovské má Dvořák v Gopasu podíl a televize si u firmy objednávala školení. Ředitel České televize ve vyjádření na webu televize popřel, že je ve střetu zájmů a že porušil zákon.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme