Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

Koordinátorem očkování proti covidu zůstává Baťhová, skupina bude jen poradní

Kateřina Baťhová foto: Lukáš ProcházkaMAFRA

Praha - Funkce národního koordinátora očkování proti covidu-19 podle Radiožurnálu na ministerstvu zdravotnictví zůstane. Dál ji bude zastávat Kateřina Baťhová, která ale na začátku dubna avizovala svůj odchod po konci ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO).
  10:33

Před několika dny serveru Seznam Zprávy řekla, že agendu už předává hlavní hygieničce. Pracovní skupina pro očkování, kterou od svého nástupu avizoval nový ministr Petr Arenberger (za ANO), bude jen poradní orgán. Poprvé se měla sejít ve středu, Radiožurnálu ale ve středu uvedl, že jednání bylo zrušeno.

Vakcinační ‚supertým‘. Rozhodovat o budoucnosti očkování bude 20 odborníků, kdo je mezi nimi?

Post národního koordinátora očkování vznikl loni na podzim, obsadil ho bývalý ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeněk Blahuta. Koncem letošního ledna se funkce vzdal a nastoupila místo něj Baťhová. K tomu zastávala i svou dřívější funkci ředitelky odboru mezinárodních vztahů ministerstva. Avizovala, že chce zůstat maximálně do konce dubna.

Pracovní skupina, o které mluvil Arenberger hned první den po svém nástupu do funkce, měla očkování řešit v dlouhodobém horizontu. Vést ji měl náměstek ministra Martin Havrda. Podle serveru Lidovky.cz má vznikající orgán dvacet členů a zasedají v ní například další tři Arenbergerovi náměstci, hlavní hygienička Pavla Svrčinová, náměstkyně pro zdravotní péči Martina Vašáková nebo politický náměstek Vlastimil Vajdák.

Dále je členem předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka nebo šéf Asociace krajů hejtman Martin Kuba (ODS). Své zástupce budou mít i zdravotní pojišťovny nebo armáda, která pomáhá s projektem Chytrá karanténa.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...