Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Tvůrci udržitelného designu na jednom místě. Český projekt nemá ve střední Evropě obdoby

Ilustrační foto: Freepik

Seskupit produkty vzniklé upcyklací a recyklací – takové je hlavní poslání českého projektu Upstart. Pokud tedy vidíte smysl v navracení již nepotřebných nebo starých věcí zpět do života, ale chcete si zkrátit dobu, kterou strávíte nalezením vhodného kousku, jsou pro vás webové stránky tohoto unikátního projektu ty pravé.

Projekt Upstart, který je ve střední Evropě ojedinělý, sdružuje české a slovenské designéry. Jejich společným jmenovatelem je tvorba udržitelných designových produktů, tedy věcí vzniklých prostřednictvím upcyklace a recyklace. Portál, který vytvořil Jan Veselský v rámci své diplomové práce, funguje od června 2020. Umožňuje přímou spolupráci designérů a firem, které chtějí svůj odpadní materiál nabídnout k dalšímu zpracování. Nabízí ale i prostor pro prezentaci děl studentů zlínské Univerzity Tomáše Bati nebo brněnské Mendelovy univerzity.

Prsten, který vznikl z bývalého okna dodávky. Foto: Se svolením Upstart

Do budoucna by chtěl Jan Veselský prorazit také v zahraničí – svůj projekt se chystá prezentovat na festivalech designu nebo prostřednictvím workshopů. Co se týká naší republiky, v brzké době se počítá se třemi workshopy zaměřenými na návrh a realizaci upcyklovaných bot, šperku a svítidla.

Lustr ze starého hasicího přístroje od výrobce NAHAKU. Foto: Se svolením Upstart

Samotná platforma neumožňuje přímý nákup produktů, u každého tvůrce je však uveden odkaz na jeho webové stránky a profily na sociálních sítích. Na webu portálu Upstart přitom najdete výrobky z nejrůznějších materiálů, například lustr ze starého hasicího přístroje (NAHAKU), prsten z rozbitého okna dodávky (ŽELÉ JEWELLERY), stolek ze starého sudu od motorového oleje se zabudovanými reproduktory (Šimon Kořán), věci vytvořené ze starého oblečení (VecizVeci) nebo svítidlo z laboratorního skla od zakladatele platformy Jana Veselského.

Související články

Zaručeně zlepší den

Nový druh ještěra vědci pojmenovali Iron Maiden

Jubilejní 15. ročník Equal Pay Day zaznamenal rekordní účast

Češi stále častěji pěstují vlastní zeleninu na zahrádkách

Čeští vědci potvrdili novou formu magnetismu

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Existuje nejlepší maminka na světě? Kniha, která potěší děti i rodiče

Inspirace z knihovny: Existuje nejlepší maminka na světě? Kniha, která potěší děti i rodiče

Která maminka je ta nejlepší? Odpověď na tuto otázku hledají spisovatel Sébastien Perez a…