Evropské i americké výnosy klesají. Dolar oslabil nad 1,0670 za euro. Koruna ve ztrátě nad 25,25 za euro.

Pandemie rozproudila obchodování na finančních trzích

Zdroj: Depositphotos

V loňském roce jsme zaznamenali přímo explozivní růst obchodních aktivit. Stojí za ním rekordní přírůstek drobných investorů, kteří s obchodováním na finančních trzích začali během lockdownu. Otázkou je, zda takto vysoký růst našeho koše 30 firem z ekosystému obchodníků na finančních trzích vydrží i nadále. Volatilita postupně klesá a ekonomiky se otevírají, takže už budoucnost obchodování nejspíš nebude tak růžová. Celkově však bude toto odvětví patrně dál vzkvétat s tím, jak bude docházet k další financializaci světové ekonomiky. Dále se zabýváme tím, zda v tomto odvětví existují firmy, které mohou nabídnout dlouhou volatilitu bez negativního carry, k němuž dochází u strategií využití put opcí a dlouhých futures na index VIX.

Přicházíme s dalším tematicky zaměřeným košem akcií, tentokrát zaměřeným na finanční obchodování. To právě zažívá historické oživení z hlediska výnosnosti, nových klientů, možná i nové stálé třídy investorů. Hlavní otázkou ale je, zda tyto dobré časy vydrží.

Koš zaměřený na obchodování na finančních trzích se skládá ze 30 firem poskytujících makléřské služby pro instituce a drobnou klientelu, finanční informace, burzovní a clearingové služby, elektronické platformy pro obchodování s dluhopisy a služby tvůrců trhu, jejichž celková hodnota činí 1,14 bilionu dolarů. Tento koš jasně ukazuje, že si burzy a firmy zajišťující makléřské služby pro drobnou klientelu vedly v posledním roce velice dobře. Pandemie zavřela spoustu lidí doma, a protože jim zároveň znemožnila sportovní sázky a další volnočasové aktivity, měli čas obchodovat a investovat.

Zdroj: Saxo Bank
Zdroj: Saxo Bank
Zdroj: Saxo Bank
Zdroj: Saxo Bank

Vliv pandemie je nejlépe vidět na tom, že střední růst tržeb činí v současnosti 14,5 % a růst výnosů na akcii (EPS) 32,1 %. V tomto odvětví rostly nejrychleji výnosy společnosti Coinbase Global, která nedávno dokončila IPO, což je další významný milník pro oblast kryptoměn. Největší nárůst EPS vykázala společnost Flow Traders, která začínala jako tvůrce trhu v oblasti ETF fondů, protože výkyvy a růst rozpětí byly ze všech finančních instrumentů největší právě u ETF. Pokud jde o pětileté výnosy, vedla si nejlépe makléřská firma LPL Financial Holdings, jíž vzrostly o 607 %.

Firmy umožňující finanční obchodování mají skvělé výsledky, ale jak dlouho tato situace vydrží?

Obchodníci zprostředkující obchody na finančních trzích vykazují značné výnosy, a tak tento koš jen v dubnu posílil o 6,9 % a od začátku roku už o 22,8 %, čímž se stal košem s nejlepšími výsledky (s výjimkou kryptoměnového koše, který si žije vlastním životem). U mnoha druhů aktiv však volatilita opět klesá a postupně upadá i objem, čímž mohou utrpět letošní zisky. Ty se však stále mohou normalizovat na vyšší úrovni než před pandemií. Stejně jako u našich ostatních košů i tady platí, že celková návratnost 251 % za posledních pět let nevypovídá nic o tom, jak si firmy povedou do budoucna. Při skladbě košů uplatňujeme jako hlavní kritérium to, zda tyto firmy nabízejí dostatečnou expozici, a kromě toho vybíráme ty největší. Tím samozřejmě v rámci koše vzniká výběrové zkreslení a tzv. klam přeživších.

Zdroj: Saxo Bank
Zdroj: Saxo Bank

Nepřestali jsme ale vytvářet ani atypické koše. Ten nejnovější se bude točit kolem polovodičů a vzácných zemin. Podle nedávného rozhovoru s CEO Intelu Patem Gelsingerem se bude totiž v několika následujících letech svět potýkat s nedostatkem polovodičů. S jejich dodávkami jsou problémy už dnes a navíc se jedná o skvělou dlouhodobou investici, která těží z digitalizace světové ekonomiky a nástupu IoT (Internetu věcí), s nímž se fyzický svět postupně přesouvá na Internet.

Hlavní otázkou ale zůstává, zda budou takto dobré časy panovat i nadále. Ekonomiky se znovu otevírají, lidé se vracejí do kanceláří a volatilita klesá. Jen těžko tedy lze očekávat, že by růst pokračoval dál stejným tempem. Také loňské momentum se letos patrně vyčerpá, a to samo o sobě zkomplikuje život mnoha drobným investorům a dál omezí růst.

Pro tento tematický koš budou důležitá nadcházející IPO společností Robinhood Markets a eToro, dvou gigantů poskytujících makléřské služby drobné klientele, a pak samozřejmě rostoucí inflace, která může zvednout vlnu obchodování s dluhopisy, a zvýšit tak zisky makléřů poskytujících služby firemní klientele.

Mohou tvůrci trhu nabídnout dlouhou expozici vůči volatilitě?

V našem 100letém portfoliu vytvořeném tak, aby přečkalo nejrůznější ekonomická a finanční období, tvoří 5 % komponenty s dlouhou volatilitou, protože to je jediný typ expozice, který dokáže zmírnit efekt silně korelovaných výprodejů na trzích. Komponenty s dlouhou volatilitou mají obvykle formu dlouhých put opcí mimo peníze na akciových trzích nebo dlouhých futures na index VIX (kolem středu forwardové křivky), ale obojí s sebou nese negativní carry.

Jedním ze způsobů, jak tento problém zmírnit, je řídit se při nákupech tvůrci trhu, například firmami Virtu Financial či Flow Traders. Jak jsme viděli v loňském roce během pandemického výprodeje, při razantních výprodejích se spready bid-ask dramaticky zvyšují a tvůrcům trhu rostou zisky. Firma Flow Traders zvýšila za rok 2020 své čisté příjmy oproti předchozímu roku devítinásobně. Jak ukazuje níže uvedená regrese Virtu Financial a S&P 500, je historická beta (citlivost na akciový trh) týdenních pozorování za posledních pět let 0,07. Stojí za zmínku, že akcie firmy Virtu šly během výprodeje na trzích počátkem roku 2018 nahoru. Totéž se opakovalo, když udělal koncem roku 2018 Fed chybu, a pak znovu během pandemického výprodeje v roce 2020.

Zdroj: Saxo Bank
Zdroj: Saxo Bank

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Newsletter