Otevřeme, ale s vyššími cenami, naznačila část hospodských z jihu Čech

  11:35
Ceny jídel i nápojů podle šéfů jihočeských restaurací nejspíš brzy porostou. Nejvíce vášní budí negativní testy na covid, které budou podle nařízení vlády vyžadovány od hostů, ukázal průzkum MF DNES.

Českobudějovické Masné krámy měly předzahrádku už vloni na jaře. Nyní připraví dvakrát víc stolů. | foto: Petr Lundák, MF DNES

V pondělí si budou moci štamgasti i další hosté přiťuknout půllitrem. Nikoli plastovým poblíž výdejního okénka, ale skleněným a na zahrádce hospody či restaurace.

MF DNES proto udělala průzkum mezi jihočeskými hostinskými a kavárníky, jak se na nový start chystají. Vypadá to, že většina bude nucená dříve či později zdražit, mnozí také mají problém s testy na covid.

„Měli jsme sice po celou dobu otevřené okénko, ale zájem nebyl bůhvíjak velký. Poslední týdny to bylo ještě o něco horší než loni na začátku pandemie. Možná za to mohlo trochu i počasí. Pevně věřím, že se to od pondělí výrazně zlepší, i když jsme museli srazit kapacitu zahrádky z 80 na 40 míst,“ říká majitel restaurace Plzeňka v Týně nad Vltavou Jaroslav Sabo.

Řada českobudějovických restaurací pak chce i přes zdražování potravin a nápojů otevřít se stejnými cenami, na jaké byli jejich zákazníci zvyklí před lockdownem.

„Určitě tak začneme – a pak je otázka, jak dlouho se nám to podaří udržet,“ potvrzuje Petr Brom z pizzerie Fontana na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II.

Pokud se zvýší náklady, budou na to podle Broma asi muset postupně zareagovat všichni. Dodavatelé vedoucích restaurací už to avizují.

V zahájení provozu po pauze ale ve Fontaně žádné problémy nevidí. „Ještě opět uklidíme, připravíme zahrádku, asi budeme hledat nějaké brigádníky. Každopádně na zahrádce máme stolky po čtyřech, takže to je bez problémů,“ uvádí dále Brom.

Provoz s předzahrádkou chystají rovněž v nedalekých Masných krámech, kde budou mít dokonce dvojnásobný počet stolků než před dlouhodobou uzávěrou.

Opatrnější v prognózách je provozovatel písecké Kozlovny U Plechandy Zdeněk Lískovec, podle něhož řada hospodských funguje jen díky vlastním rezervám.

„Lidé se nejspíš do restaurací vrátí. Jenže až se otevře, dodavatelé provozovatelům nedají nic na dlouhé splatnosti, budou muset platit s desetidenní splatností, a to menší restaurace, zvláště bez zahrádek, zvládnou jen stěží,“ míní Lískovec.

Jak podnikatel upozorňuje, ke konci roku zdražily také pivovary. „Základní suroviny a maso jdou nahoru, také kvůli prasečí chřipce. Bude to souboj, jak cenovou politiku postavit, aby si lidé mohli dovolit do restaurací chodit častěji než jednou týdně,“ podotýká Lískovec.

Zvýšení cen surovin se promítne i v nabídkách hospod a restaurací v menších obcích. Například v Krčmě Munice ve stejnojmenné obci nedaleko Hluboké nad Vltavou plánují zdražit většinu jídel a nápojů z nabídky.

„Je to pro nás hodně složité, protože k nám lidé jezdí hlavně na hotová jídla, která stojí do stokoruny. Zvedneme cenu maximálně o pár korun, abychom dorovnali dražší suroviny. Trošku mám pocit, že ostatní majitelé restaurací chtějí dohnat ztráty, což podle mě není úplně dobře. Musíme počítat s tím, že o peníze přišli také obyčejní lidé, kteří až tak moc utrácet nebudou,“ myslí si majitel Krčmy René Kaska.

A připravují se i kavárny. Například v Café Datel v Piaristické ulici v Budějovicích už nyní pro zákazníky chystají předzahrádku.

„Covid nás ještě víc nasměroval k tomu, co jsme řešili už dříve - udržitelnost gastronomie. Navázali jsme nové spolupráce s místními pěstiteli a chovateli, kteří dělají skvělé a kvalitní věci, jen se o nich málo ví. Dá se říct, že kromě kávy a věcí, které u nás nerostou, budeme mít všechno ovoce, zeleninu i maso z blízkého okolí od lidí, které známe. Prostě „víme, co jíme“ v praxi,“ líčí Jan Junek, jenž se svou ženou kavárnu vlastní.

„Nakupujeme testy do zásoby“

Podmínkou pro vstup do restaurací a kaváren však bude negativní test, očkování nebo potvrzení o prodělaném covidu v posledních 90 dnech. Testy mohou provozovatelé nabízet lidem i přímo v podniku.

„Nechceme, aby lidé před návštěvou museli řešit, jestli u sebe mají potvrzení nebo očkovací průkaz. Nakupujeme testy do zásoby, aby k nám mohl každý,“ vysvětluje Junek.

Většina oslovených provozovatelů se k možnosti testování staví spíše rezervovaně. Část z nich dokonce nebude po svých zákaznících vyžadovat ani žádné potvrzení, což podmínky pro provoz stanovují.

„Takové nařízení budu ignorovat. Všichni se testují v práci, takže není důvod, proč chtít po zákaznících testy i v restauraci. Nehodlám to ani nijak kontrolovat nebo dokonce evidovat,“ prohlašuje Sabo z vltavotýnské restaurace Plzeňka.

Mnozí jsou na kontroly připravení, ale jak zaznělo, budou to dělat „po svém“. „Ideální by bylo dorazit s potvrzením, nikoho lustrovat nehodláme. Spíše budeme tento systém budovat na vzájemné důvěře,“ doplňuje Kaska.

Autoři: ,
Témata: Jihočeský kraj
  • Nejčtenější

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Porsche z Německa dovezli do Čech v přívěsu, zloděje soud poslal do vazby

9. dubna 2024  12:53,  aktualizováno  11.4 10:24

Táborským kriminalistům se podařilo dopadnout muže, kteří podle policie ukradli v Německu sportovní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bojuje proti developerům u Lipna a říká, že ho nelze rovnat s jezery v Rakousku

14. dubna 2024  12:05

Pavla Setničková založila spolek Lipno pro život, jehož úlohou je hájit Lipensko před projekty...

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

Firma Kovosvit MAS Machine Tools dluží miliony, soud zahájil insolvenční řízení

18. dubna 2024  11:49

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS...

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Českobudějovičtí volejbalisté na úvod finále zkrotili v Praze Lvy

17. dubna 2024  23:33

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice vstoupili vítězně do finále extraligy. Na palubovce...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...