Hlavní obsah

Spolu má dost podpisů, vyvolá hlasování o nedůvěře vládě. Babiš to nechápe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) získala dostatek podpisů pro svolání schůze Poslanecké sněmovny k hlasování o vyslovení nedůvěry menšinové vládě ANO a ČSSD. Hlasy připojí poslanci Pirátů a STAN, schůze by měla proběhnout na začátku června. Lídři stran dohodu oznámili na středeční tiskové konferenci.

Spolu má dost podpisů, vyvolá hlasování o nedůvěře vláděVideo: psp.cz

 
Článek

„Jsme přesvědčeni, že vláda Andreje Babiše (ANO) dlouhodobě nemá podporu občanů a že nevládne ve prospěch lidí v České republice. Vláda naší zemi podle nás škodí, nezvládá svoje úlohy, a pokud má někdo prospěch z jejího vládnutí, tak je to premiér se svým obrovským střetem zájmů,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Dále kritizoval, že vláda v kauze Vrbětice nezískala dostatečnou podporu ze strany aliančních partnerů a nezvládla podle něj ani boj s pandemií.

„Výsledky jsou smutné. Patříme k zemím, kde je počet obětí nejvyšší na světě. Měli jsme nejdéle zavřené školy, děti doplatily na neschopnost vlády,“ doplnil a zmínil také, že se ukáže, zda vláda nemá ani podporu komunistů, kteří před časem vypověděli toleranční patent.

Koalice Spolu shání hlasy pro shození vlády

Domácí

Šéf Pirátů Ivan Bartoš následně dodal, že pozoruje mezi občany také až možnou apatii vůči vládním „prohřeškům“, které se podle něj dějí. „Vláda naši důvěru nikdy neměla,“ uvedl a připomněl, že se nejedná o první pokus o vyhlášení nedůvěry vládě.

Vyslovení nedůvěry? Není nejlepší nápad předat moc Zemanovi, míní Piráti a STAN

Domácí

V cestě k posunutí termínu voleb se přitom středopravicové koalice nejprve lišily, Piráti a STAN upřednostňovali rozpuštění Sněmovny a podotýkali, že chtějí nechat vše v rukou voličů.

Spolu však konkurenční koalici kritizovala s tím, že jde z jejich strany o ústupný manévr a o shození Sněmovny jim vlastně nejde, jelikož je podle nich shromáždění dostatku hlasů rovnou pro rozpuštění Sněmovny při současném rozložení sil v dolní komoře nereálné.

Pro rozpuštění Sněmovny a vypsání předčasných voleb je zapotřebí nejméně 120 poslanců. Oproti tomu pro vyslovení nedůvěry stačí, aby jej podpořila nadpoloviční většina všech poslanců, tedy minimálně 101 zákonodárců.

Nedůvěra vládě před volbami a při pandemii není dobrý krok, shodují se politologové

Domácí

Podle Spolu je proto potřeba, aby se nejprve udělal mezikrok právě v podobě vyslovení nedůvěry vládě, aby měli důvod zvednout ruku pro dřívější volby i zástupci vládních stran.

K samotnému vyvolání hlasování o nedůvěře je potřeba nejméně 50 podpisů. Koalice Spolu, Piráti a STAN mají dohromady 66 hlasů.

Do situace však nyní vnesl nejistotu i prezident Miloš Zeman, který uvedl, že při vyslovení nedůvěře vládě nechá kabinet Andreje Babiše (ANO) dovládnout v demisi. Pokud jde o případné rozhodnutí o rozpuštění Sněmovny 120 poslanci, uvedl, že ji rozpustit může, ale nemusí. To však vzápětí odmítli ústavní právníci.

Babiš: Nechápu to

Premiér Babiš v reakci uvedl, že nechápe, proč by měla Sněmovna hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě pět měsíců před volbami.

"O vyvolání hlasování o nedůvěře se mluví stále. Nechápu, proč by mělo být vyvoláno, když máme pět měsíců do voleb, vláda zvládá očkování a pandemii, postupně rozvolňujeme a vrací se to do normálu," uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám