Začalo Pražské jaro. Smetanovu Mou vlast poprvé dirigoval Václav Luks

12. květen 2021

Ve dnech 12. května až 3. června se uskuteční 76. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Zahajovací koncert bude tradičně patřit cyklu symfonických básní Bedřicha Smetany Má vlast. Erbovní dílo festivalu ale tentokrát zazní v podání souboru Collegium 1704 a dirigenta Václava Lukse. „Vždy jsme dbali o to, aby zahajovací koncert Pražského jara vedle respektu k tradici přinášel také moment znovuobjevování, překvapení,“ uvedl ředitel festivalu Roman Bělor.

„Přistupujme s velkou úctou ke Smetanovu odkazu a hlubokou pokorou k velkolepé české interpretační tradici tohoto díla. Naše provedení nemá být muzeální rekonstrukcí, ale připomenutím estetických ideálů romantické interpretace Smetanovy doby, které mohou být inspirací i pro současné interprety a současné publikum,“ předesílá dirigent Václav Luks.

Koncert, kterým provede herec Jan Budař, bude v přímém přenosu vysílat Česká televize na programu ČT art a Český rozhlas Vltava, k šíření přenosu do zahraničí přispěje také síť Českých center.

Čtěte také

Pražské jaro poté nabídne na dvě desítky koncertů. „V uplynulých měsících jsme pečlivě sledovali vývoj pandemické situace, byli v každodenním kontaktu s umělci, s příslušnými úřady, vytvořili nespočet nejrůznějších scénářů. Program, který předkládáme, je průsečíkem toho nejlepšího možného, co nám dovolují protiepidemická opatření platná nejenom v České republice, ale s ohledem na hostování zahraničních umělců i v zahraničí,“ upřesňuje Bělor.

Collegium 1704 a Václav Luks, zkouška zahajovacího koncertu Pražského jara, Má vlast

Mezi zahraniční hvězdy letošního Pražského jara patří například klavírista Garrick Ohlsson, klarinetista Jörg Widmann, houslista Dalibor Karvay, dirigenti Ion Marin a Mark Wigglesworth nebo Huelgas Ensemble se svým uměleckým vedoucím Paulem Van Nevelem. Z českých umělců se na festivalu představí například klavírista Jan Bartoš, tenorista Petr Nekoranec nebo dirigent František Macek, kterému bude patřit letošní Debut Pražského jara. V rámci festivalových koncertů vystoupí také Pražákovo kvarteto, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Symfonický orchestr hl.m. Prahy FOK, PKF – Prague Philharmonia v čele s Emmanuelem Villaumem, Český filharmonický sbor Brno a Filharmonie Brno se svým šéfdirigentem Dennisem Russellem Daviesem.

Všechny koncerty budou moci diváci bezplatně sledovat na webových stránkách festival.cz.

Mezinárodní hudební soutěž Pražské jaro se letos uskuteční v oborech klavír a smyčcové kvarteto. Podrobné informace naleznete na webu: soutez.festival.cz.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související