Hlavní obsah

Schillerová slíbila zdravotníkům poukazy do lázní

Zdravotníci z nemocnic budou mít nárok na vouchery do lázní v hodnotě 8000 korun. Při středeční návštěvě Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), má jít o další poděkování za jejich práci v době epidemie covidu-19. Za jarní a podzimní vlnu epidemie dostali zdravotníci i další zaměstnanci zdravotnických zařízení odměny, většinou za každou 75 000 korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

Nárok na poukazy bude mít podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníkové asi 120 000 lidí, jmenovala například zdravotní sestry, sanitářky, ošetřovatelky nebo fyzioterapeuty. Čerpat je budou moci od července do konce letošního roku.

Žitníková také potvrdila, že i menší nemocnice, které nezřizuje ministerstvo zdravotnictví, začaly zdravotníkům vyplácet odměny za druhou vlnu epidemie. „Část si na své odměny počká do června,” dodala.

Babiš: Vláda pandemii zvládá. 30 000 Čechů je po smrti

Domácí

Za jarní vlnu dostali zdravotníci pracující v nemocnicích i mimo ně podle velikosti úvazku až 75 000 korun, nezdravotničtí pracovníci 30 000 korun. Stejná odměna jim náleží i za podzimní vlnu, zaměstnanci zdravotnických záchranných služeb dostanou až 120 000 korun. Ze státního rozpočtu šlo asi 11 miliard korun na odměny pro zaměstnance nemocnic, ostatní jsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Pojišťovny na ně daly zhruba stejnou částku.

Lékařská komora systém odměn kritizovala, někteří lékaři je nedostali nebo jim byly kráceny. Jednalo se například o lékaře, kteří ještě nemají dokončené vzdělání nebo jejich zdravotnické zařízení nemá smlouvy se všemi pojišťovnami. Kriticky se vyslovil už dříve také Svaz zdravotních pojišťoven. Vadilo mu, že odměny či kompenzace náleží i oborům, které epidemie příliš nezasáhla, například lékárnám.

Ministerstvo chce opatřeními jen znepříjemnit lidem cestování, stěžují si kanceláře

Zahraniční

Také mu, stejně jako například Koalici soukromých lékařů, vadí, že se z veřejného zdravotního pojištění dotuje testování zaměstnanců ve firmách, kterým pojišťovny proplácejí za jeden test 60 korun. Náklady pojišťoven jsou zhruba 480 milionů korun měsíčně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám