Hlavní obsah

Soud zprostil matku Radka Březiny obžaloby ze zpronevěry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Zprošťující verdikt si ve středu u Krajského soudu ve Zlíně vyslechla matka lihového bosse Radka Březiny Marie Březinová, která čelila obžalobě ze zpronevěry. Podle státního zastupitelství vyvedla pomocí vykonstruovaných smluv a dokladů téměř 7,4 milionu korun ze synovy firmy Energoinvestment. Syn byl tou dobou ve vazbě kvůli miliardovým daňovým únikům. Březinové hrozilo až osm let vězení.

Soud zprostil matku Radka Březiny obžalobyVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Soud dal ve středu za pravdu Radku Březinovi i jeho matce. Oba tvrdili, že matka do firmy peníze půjčovala na černé mzdy zaměstnanců.

„Jako svědek vystoupil u soudu Radek Březina na obranu své matky. Ale nebylo to komické a nevěrohodné. Byl to sofistikovaný popis situace, která vedla k poskytnutí dané půjčky. Logický popis okolností, kdy jeho vyjádření mělo hlavu a patu. A už pouze toto soud vnímal jako poměrně věrohodné,“ sdělil předseda senátu Jiří Dufek.

Matka je nevinná, řekl soudu lihový boss Březina

Krimi

Podle státního zástupce vyhotovila Březinová, která od Radka Březiny měla plnou moc, s pomocí daňového poradce firmy Antonína Dospivy v roce 2013 antedatovanou smlouvu a pokladní doklady. Týkaly se deseti milionů korun, které Březinová půjčila synově firmě Energoinvestment. Zatímco obžaloba tvrdila, že půjčka byla fiktivní, Březinová uvedla, že peníze firmě na základě ústní dohody se synem skutečně poskytla. Také Dospivu soud obžaloby zprostil.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Matce lihového bosse Marii Březinové se ulevilo. Podle soudu je nevinná. Na snímku u svého vozu hovoří s advokátem.

Státní zástupce tvrdil, že Březinová později prodala vůz Ferrari a železný šrot z majetku firmy a z účtu podniku na svůj převedla 2,8 milionu korun, čímž získala v součtu přes šest milionů. Také podle žalobce přiměla zaměstnance firmy k vyplacení 1,3 milionu korun v její prospěch.

Poté, co se Energoinvestment v roce 2015 dostal do insolvenčního řízení, v něm uplatnila zbývající část údajné půjčky a úrok z prodlení ve výši téměř 5,2 milionu. Tím podle Bartoše vznikla 44 věřitelům firmy škoda přes 700 000 korun.

Ke stíhání Radka Březiny v této kauze státní zastupitelství kvůli neúčelnosti nepřistoupilo, podnikatel si za obchody s nezdaněným lihem odpykává 13 let vězení.

Jsem perzekvována, tvrdí matka lihového bosse Marie Březinová

Krimi

Březinova kauza zaměstnává policii a žalobce od podzimu 2012, kdy se po vypuknutí metylalkoholové aféry zaměřili na nelegální výrobny lihovin.

Státní zástupce Radek Bartoš navrhoval uložit 71leté Březinové trest okolo pěti let vězení. Nižší nepodmíněný trest žádal i pro 69letého spoluobžalovaného Dospivu. Jako alternativu uvedl možnost uložení podmíněných trestů a trestů majetkové povahy.

Obhájci požadovali zproštění obžaloby. Rozsudek zatím nenabyl právní moci. Státní zástupce si vzal lhůtu na případné odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám