Zemědělce v okrajové části Poodří trápí bobr

12. květen 2021 07:20

Bobr se přesouvá z hlavního toku Odry k menším potokům. Potvrzují to ochranáři přírody. Chráněný hlodavec teď trápí třeba ostravské Proskovice, kde buduje hráze přes takzvanou Mlýnskou strouhu a voda zaplavuje okolní pastviny.

„Tím, že se zvedla hladina vody v Mlýnské strouze, jsou některé stromy dost hluboko ve vodě a to prostě uhnije,“ říká starostka Proskovic Marie Matějová (nez.).

„Naši chlapi vymysleli takovou šetrnou věc, že hrází prostrčili dvě umělohmotné roury, aby voda vytekla a nepřepadávala přes břehy. Ale bobr byl během noci tak pilný, že to znovu ucpal,“ dodává starostka.

Ředitel Chráněné krajinné oblasti Poodří Jan Klečka  potvrzuje, že už místo prozkoumali. Protože je bobr chráněný musí se vyzkoušet další možnosti, jak odvést vodu z louky.

„Buď louku vystružkovat, aby se zatékající voda z těch zemědělských pozemků odvedla. Případně navýšit břeh, aby voda na tu louku nepřetékala,“ popisuje Klečka.

Ničení bobřích hrází mohou povolit jen výjimečně. Naposledy to udělali v případě podniku, který činností chráněného hlodavce přišel o přísun vody do hasičské nádrže.

Spustit audio

Související