Velký ostravský terminál na Svinovských mostech má nové sítě proti holubům

12. květen 2021 09:22

Sítě proti holubům má nově rozmístěné velký ostravský terminál na Svinovských mostech. Jeho obsluze totiž často komplikoval práci holubí trus a peří. Výkaly dokonce způsobovaly opakované problémy na eskalátorech. Znečišťovaly čidla a zařízení pak kvůli tomu správně nefungovala.

„Stojíme pod jižní věží, pod eskalátory jsme natáhli síť, aby se holubi nemohli dostat do technologického zázemí jezdících schodů a nemohli ho znečišťovat trusem a peřím. Když tam síť nebyla, prolézali mezerami dovnitř,“ popisuje Hynek Hurník, vedoucí správy budov Ostravských komunikací.

Firma také na sloupy nainstalovala takzvané trny. „Když je vyháníme zpod mostu, tak se naučili sedat na stožáry veřejného osvětlení. To nám pak znečišťovali zasklení zastávek,“ dodává Hurník.

Trny proti holubům na konstrukci Svinovských mostů

Všechny konstrukce na svinovském terminálu ještě sítě nemají. Při montážích se musela udělat přestávka. „Chceme pokračovat v srpnu. Ten důvod, proč se nyní čeká, je prostý – nesmíme ohrozit hnízdění rorýsů,“ vysvětluje mluvčí Ostravských komunikací Eva Kijonková.

Ostravské komunikace pak na konstrukci terminálu umístí i speciální budky pro rorýsy.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související