Hlavní obsah

Vrchní soud osvobodil úředníka v kauze Bečvářova statku, druhému nechal podmínku

Právo, jkk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V restituční kauze Bečvářova statku odvolací soud ve středu osvobodil bývalého referenta pražského pozemkového úřadu Jana Horáka, stíhaného za zneužití pravomoci úřední osoby, jemuž prvoinstanční soud vyměřil sedm let vězení a peněžitý trest. Dalšímu obžalovanému Petru Chmelíkovi naopak Vrchní soud v Praze roční podmínku potvrdil. O třetí obžalované úřednici Evě Benešové soud rozhodne později.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Kauza se týká vydání části lukrativních pražských pozemků po statkářské rodině Bečvářů lidem, kteří na ně ale neměli nárok.

Obžaloba vinila tři úředníky z toho, že nesprávně určili příbuzenské vztahy restituentů takzvaného Bečvářova statku a stát následně vydal více náhradních pozemků, než měl. Škoda podle státního zastupitelství činila až 1,4 miliardy korun.

Nejvýraznější chybou úředníků bylo označení žadatelky o restituční náhradu Emilie Bednářové za neteř Jana Maria Bečváře, ačkoli s ním v příbuzenském vztahu nebyla.

Bečvářův statek: Restituenti dostali více, než měli

Krimi

Pražský městský soud loni v červenci potrestal tři úředníky nepravomocně. Jana Horáka a jeho nadřízenou Evu Benešovou tehdy poslal na sedm a šest let do vězení. Chmelíkovi uložil roční podmínku.

V případě Horáka ale ve středu odvolací vrchní soud situaci zcela zvrátil. Předseda senátu Jiří Lněnička řekl, že skutek není trestným činem. Podle soudu Horák ve své referentské pozici nemohl zneužít postavení úřední osoby. „Neměl takovou pravomoc, aby sám vydával rozhodnutí. Předkládal jen koncepty nadřízeným,“ vysvětlil soudce Lněnička.

Soud potrestal pražské úředníky v kauze Bečvářova statku až sedmiletým vězením

Krimi

Naopak Chmelík, který jako Horákův nadřízený vadné rozhodnutí podepsal, od soudu odešel s pravomocnou podmínkou. Senát mu nicméně zrušil peněžitý trest, protože ze zpackaných restitucí neměl podle soudu žádný prospěch.

Úředník chtěl původně dohodu o vině a trestu

Bývalý úředník Horák přitom ve středu u soudu řekl, že chtěl uzavřít se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Šlo mu o to, aby jeho jednání nebylo hodnoceno jako úmyslný trestný čin, ale jako nedbalostní. Na to však žalobce Jiří Pražák nepřistoupil, podle něj to v této fázi řízení možné není.

Horák poté ve své řeči zopakoval, že odmítá vinu za úmyslný trestný čin. „Tuhle situaci jsem rozhodně úmyslně nezavinil,“ prohlásil. Podotkl, že nezískal žádný prospěch ani výhodu a dopustil se pouze omylu.

Falešné restituce za miliardy před soudem. Úředníkům hrozí až 12 let

Krimi

Obžalovaná Benešová se středečního veřejného jednání nezúčastnila, soudu dodala lékařskou zprávu. Jelikož se to stalo již podruhé, soudce Jiří Lněnička zareagoval vyčleněním její části případu zvlášť. Rozhodnout o ní by měl soud 9. června.

Média v minulosti informovala o tom, že z obří restituce profitovali vlivní pražští podnikatelé Roman Janoušek nebo Tomáš Hrdlička. Restituenti totiž získané pozemky převáděli do akciové společnosti, kde jmenovaní měli podíl společně s advokátem Danielem Honzíkem. Policie akcionáře společnosti prověřovala.

„Nebylo prokázáno, že by tyto osoby vůbec věděly o tom, jak probíhalo restituční řízení, nebo že by věděly něco o tom, čeho se dopustili obžalovaní,“ vysvětlil už loni Pražák. Zároveň se podle žalobce neprokázalo ani to, že by obžalovaní v souvislosti s restitucí přijímali úplatky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám